Susret katoličkih redovnica i redovnika s pravoslavnim monahinjama i monasima u Trebinju

Foto: http://www.dubrovacka-biskupija.hr

TREBINJE – Na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja sedamdesetak redovnica i redovnika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije uputili su se u posjet monasima i monahinjama Srpske Pravoslavne Crkve koji žive na širem području Trebinja. S redovnicima i redovnicama išao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u Trebinju ih je dočekao vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski koji je bio domaćin susreta te je cijeli dan proveo s gostima pokazujući im znamenitosti svoje eparhije na ovom području i upoznajući ih s poviješću i sadašnjošću ovoga kraja. Bio je ovo uzvratni posjet redovništva nakon prvog susreta ovakve vrste koji je bio održan u Dubrovniku u siječnju 2016.

Redovnici i redovnice prvo su posjetili manastir Svetih Apostola Petra i Pavla nadomak Čičeva, mjesta na četvrtom kilometru jugozapadno od Trebinja. Tu ih je srdačno dočekala igumanija ovog manastira s. Pavla Ćuzulan s drugim monahinjama te ostali pravoslavni svećenici. Gostima iz Dubrovnika pokazali su crkvu podignutu 1906. godine sagrađenu na temeljima crkve iz IV. stoljeća, a u sklopu manastira nalazi se i druga manja crkva obnovljena 2007. godine, dograđena uz postojeću baziliku ispod koje se nalazi i stara krstionica. Manastir je dugo stoljeća bio bez monaštva, a krajem prošlog stoljeća se počeo vraćati ovakav način života u manastir. Prema predanju sačuvanom u narodu u ovom manastiru je boravio sv. Pavao, a nedaleko od njega nalazi se i Pavlova pećina. Biskup Uzinić je zahvalio episkopu Grigoriju na pozivu i majci igumaniji na gostoprimstvu, te napomenuo kako za sv. Pavla postoji tradicija da je bio i na Mljetu. Slijedio je zajednički doručak i druženje, a izmijenjeni su i prigodni darovi. Biskup je monahinjama za uspomenu darovao monografiju dubrovačke katedrale, a zauzvrat je, uz ostalo, dobio štolu i križ.

Dubrovački hodočasnici posjetili su i muški manastir Tvrdoš koji je posvećen Uznesenju Presvete Bogorodice, a kako je izgrađen na stijeni onda nosi ime Tvrdoš. Nalazi se četiri kilometra zapadno od Trebinja, datira iz srednjeg vijeka, iako u narodnoj predaji stoji da su ga osnovali car Konstantin i njegova majka Jelena. Pamti dugu povijest građenja, rušenja i ponovnog građenja i obnavljanja. U sklopu prekrasno uređenog okolnog prostora nalaze se i vinski podrumi koje su redovnici i redovnice obišli.

Euharistijsko slavlje u katoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je biskup Uzinić, a na slavlju su bili i pravoslavni monasi i monahinje te vladika Grigorije. Dobrodošlicu svima poželio je župnik i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ivo Šutalo.

U homiliji je biskup Uzinić skrenuo pozornost kako postoje oni koji su ostali kod Kristova groba, pa su Krista susreli i povjerovali u Uskrsnuće kao i oni koji su prazan grob zbog materijalnih i drugih interesa protumačili na svoj način. Obraćajući se osobama posvećenog života, u kontekstu krize redovništva, postavio im je od prije poznato pitanje: Zašto smo mi ostali?, te ih potaknuo na promišljanje odgovora. Otkrivanje pravih razloga zbog kojih su ostali u redovništvu ili monaštvu povezano je i s time da onda mogu zaista biti to što jesu. A potom, bez obzira na međusobne razlike te zahvaljujući temeljnoj sličnosti koja ih sve povezuje a to je vjera u uskrsnuće Isusa Krista, posvjedočiti Krista svima.

U dvorani Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju održana su dva predavanja, a moderator je bio predsjednik Centra o. Vladan Perišić koji je pozdravio sve nazočne. Predavači, s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica Sestara dominikanki Kongregacije Svetih Anđela čuvara iz Korčule i otac Vukašin Milićević, asistent na Grupi za sistematsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorili su na temu: “Misija Crkve u XXI. stoljeću”.

Dubrovačke redovnike i redovnice na objedu u eparhijskom domu ugostio je vladika Grigorije koji je, poželjevši im još jednom dobrodošlicu, kazao kako je u tom domu uvijek bilo katolika, ali nikada toliko.

Za uspomenu na ovaj susret vladika je biskupu darovao posebno napravljen križ, a biskup je, uz veliko uskrsno jaje, episkopu darovao posudu iz ljekarne samostana Male braće koja ove godine slavi 700. obljetnicu i sol iz Stona.

Slijedio je obilazak sabornog hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem koji je izgrađen u periodu od 1888.-1908. godine, te Muzeja Hercegovine koji ove godine proslavlja 65. obljetnicu.

Susret je završio posjetom Hercegovačkoj Gračanici odnosno crkvi Blagovještenja koja predstavlja treću po redu repliku manastira Gračanica na Kosovu. Crkva se nalazi na brdu u istočnom dijelu Trebinja, koje je kroz povijest predstavljalo mjesto hodočašća i mira i s kojega se pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Nakon Uskrsa, kojeg su ove godine pravoslavni i katolici slavili na isti datum, pravoslavne crkve odzvanjale su uskrsnim pjesmama katolika i pravoslavnih, blagoslove su dijelili i episkop i biskup, a čestitke Uskrsa ili Vaskrsa su se izmjenjivale.

Opuštena atmosfera ispunjena otvorenom i spontanom komunikacijom s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i u duhu ljubavi i prihvaćanja bila je tijekom cijelog dana vidljiva na licima redovnica i redovnika kao i monaha i monahinja. Kao da smo išli u posjet još jednoj redovničkoj zajednici koju slabije poznajemo, posvjedočile su redovnice. Kako su nam samo prekrasan doček napravili, oduševljeni su bili redovnici. A svi su se složili da je ovo bio povijesni susret i svi odreda su bili oduševljeni.

Na jednodnevnom izletu bili su i pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig kao i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan. A među pravoslavnim svećenicima bili su i dubrovački paroh o. Stevan Kovačević i đakon Miroslav Bošković.

 

Angelina Tadić

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.dubrovacka-biskupija.hr