Svečano Misno slavlje u Bosanskom Grahovu na početku Godine Božje Riječi u Bosni i Hercegovini

BOSANSKO GRAHOVO (KTA) – Svečanim Euharistijskim slavljem, na spomendan sv. Jeronima 30. rujna 2020. u Bosanskom Grahovu, u naselju Obljaj, obilježena je 1600-ta obljetnica smrti ovog crkvenog naučitelja te započela Godina Božje Riječi koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH na svom 78. redovitom zasjedanju održanom, 13. i 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci.

Svetu misu ispred župne crkve sv. Ilije proroka predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te uz koncelebraciju 25 dijecezanskih svećenika i svećenika franjevaca. Malobrojnoj župnoj zajednici u Bosanskom Grahovu pridružile su se i redovnice raznih družbi te drugi vjernici.

Pozdravnu riječ uputio je domaći biskup Franjo Komarica koji je na početku podsjetio da je Bosansko Grahovo i cijeli taj kraj „doživio tijekom dugih stoljeća mnoge dane ispunjene raznoraznim događanjima – nažalost, u daleko većem broju tragičnim događanjima za ljudske živote i za živote Kristovih učenika“. „Današnji će dan – dan za pamćenje – ući u sjećanje i u povijesne knjige, kao osobito radosni dan za ovdašnju zajednicu katoličkih kršćana“; kazao je biskup Komarica ističući da su se oko Kristova oltara, „uz novoizgrađenu župnu crkvu, na mjestu one – u ratu porušene – okupili biskupi na čelu sa svojim predsjednikom kardinalom Svete Rimske Crkve Vinkom Puljićem, ovogodišnjim višestrukim Jubilarcem, porijeklom iz ove biskupije, u kojoj se nalazi i ova župa i mi danas ovdje sabrani“.

„Također ne pamti povijest da se na ovom mjestu obilježavalo na ovako svečan način bilo koji ranijih Jubileja jednog od najvećih sinova Kristove Crkve, rođenog iz ovdašnjih krajeva sv. Jeronima, jednog od najučenijih crkvenih otaca iz davni vremena povijesti kršćanstva, crkvenog naučitelja! Zajedno s Vama svima zahvaljujem dobrom Bogu i blagoslivljam njegovo sveto Ime – što nam je u svojoj dobroti omogućio doživjeti ovaj dan i današnji blagdan svetog Jeronima“, rekao je biskup Komarica izričući posebnu zahvalnost „vrijednim i složnim župljanima ove mučeničke župe, osobito angažiranim članovima ovdašnje udruge za očuvanje kulture i povijesne baštine – koja s poštovanjem i ponosom nosi ime nezaboravnog novovjekog Kristovog svjedoka – mučenika don Juraja Gospodnetića, župnika ove satrvene župe“. „Izričem i osobitu zahvalnost – Tebi, dragi mladi subrate vlč. Davore Klečina, vrijedni i neumorni upravitelju ove i još tri susjedne župe u ovom dijelu naše biskupije, za sav trud oko organiziranja ovog duplog slavlja – 1600 -e obljetnice smrti sv. Jeronima, rođenog – po tvrdnjama priznatih svjetskih znanstvenika – na ovdašnjem Grahovskom polju i svečanog otvaranja ‘Godine Riječi Božje’ za cijelu našu metropoliju“, kazao je biskup Komarica prije Svete mise.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da se sv. Jeronim rodio u Stridonu kojeg su Goti uništili i otišao u bijeli svijet te umro u Betlehemu prije 1600 godina. „Rekao bih da se sv. Jeronim danas ponovno vratio u Stridon, koji jest uništen, ali mi ga vraćamo upravo našim molitvama i našim nastojanjem da ga upoznamo i da ga slijedimo“, kazao je kardinal Puljić ističući da je oduševljen što je mogao biti nazočan prije ove Svete mise na prigodnom programu u obližnjem mjestu Korita koje je također bilo nekoliko puta uništeno, a sad se ponovno vraćaju i čuvaju svoje korijene. „Prevažno je da znamo čuvati pamćenje i svoje korijenje“, kazao je kardinal Puljić dodajući da globalizacija često želi izbrisati korijene. Podsjetivši da je Isus nosio naziv Nazarećanin upravo po mjestu rođenja, ukazao je na važnost rodnog mjesta i vlastitih korijena.

Napomenuvši da neće puno govoriti o životu sv. Jeronima jer će ovih dana o ovom svecu biti puno riječi, kardinal Puljić kazao je da je sv. Jeronim bio žestoke naravi, britak na riječi, ali veliki pokornik. „Nema naravi s kojom se ne može postati svetac. Svaka narav prikladna je da čovjek postane svet“, kazao je kardinal Puljić ističući da je sv. Jeronim dobar primjer za to. Podsjećajući na potrebu da svatko „teše“ svoju narav, potaknuo je sve da, poput sv. Jeronima, rastu u svetosti. „Bio je britak protiv zla, protiv krivovjerja i svega što se protivilo Isusu Kristu, ali bio je silni pokornik i poveo je za sobom cijelu ekipu pokornika“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na poznatu Jeronimovu izreku: „Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum” – Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac! Potaknuo je sve da uvijek budu spremni priznati i pokajati se za svoje grijehe i to „jeronimski – skrušeno, ponizno i pokornički“.

„Ono što danas od sv. Jeronima želimo posebno naučiti jest: zavoljeti Riječ Božju“, rekao je kardinal Puljić ističući da je Isus Krist utjelovljena Riječ Božja. Istaknuo je da je sv. Jeronim prevodio Božju Riječ te podsjetio da su biskupi u Bosni i Hercegovini proglasili Godinu Božje Riječ zato da bi je vjernici upoznali, prihvatili, zavoljeli i živjeli poput sv. Jeronima. Nećemo to moći tako znanstveno i učeno kao sv. Jeronim, ali možemo vjernički i to kao Marija“, rekao je kardinal Puljić. Usporedio je Riječ Božju s hranom te potaknuo da se u svakome od njih utjelovi Božja Riječ kako bi svjedočili Krista.

„Bio bih radostan kad bi svaka obitelj ne samo nabavila Sveto Pismo nego i shvatila da je čitanje Svetog Pisma molitva“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je molitva razgovor s Bogom, ali razgovor koji uključuje i slušanje Boga, a ne samo govorenje. „Ova Godina Božje Riječi trebala bi zahvatiti svaku obitelj i ne samo obitelj nego i svakog osobno“, istaknuo je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise župnik vlč. Davor Klečina zahvalio je od srca biskupima Biskupske konferencije što su izabrali upravo Bosansko Grahovo za početak Godine Božje Riječi. „Zaslužila je naša mala župa i ovdašnji Hrvati katolici da se veliki jubilej sv. Jeronima (1600. obljetnica njegove smrti) i početak Godine Božje Riječi obilježi upravo ovdje, u Bos. Grahovu, gdje je – vjeruje se – bio Jeronimov rodni Stridon. Neka štovanje sv. Jeronima, zajedničkog sveca Istočnoj i Zapadnoj Crkvi, pravoslavcima i katolicima, bude poticaj da se međusobno više zbližimo, a ponos zbog – da tako kažem – Jeronimova ‘grahovskog podrijetla’ neka nam svima bude izazov da surađujemo na mnogim poljima kako bi se o Grahovu još više čulo u svijetu, i kako bi svijet dolazio u ‘Jeronimovo Grahovo’. Hvala našim ocima biskupima na ovoj odluci i inicijativi, koja neka – najprije doprinese našem osobnom rastu u vjeri i ljubavi prema Sv. Pismu, a potom – neka bude i ‘vjetar u leđa’ svim našim domaćim planovima i nastojanjima“, kazao je župnik Klečina koji je zahvalio je i mnogima koji su se uključili u organizaciju ovog događaja u teškim uvjetima.

Nakon Svete mise snimljena milenijska fotografija Šime Strikomana s likom sv. Jeronima, a sve sudionike organizirano je zajedničko druženje uz zakusku.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA