Misnim slavljem u mostarskoj katedrali u petak je započelo obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.

Svečano obilježena 30. obljetnica HVO-a

Foto: bljesak. info

MOSTAR – Svečanim misnim slavljem u mostarskoj katedrali u petak, 8. travnja 2022., započelo je obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Hrvatskoga vijeća obrane. Misno slavlje predslavio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski i vojni ordinarij u BiH u koncelebraciji mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog, fra Miljenka Šteke, provincijala hercegovačkih franjevaca, vojnih kapelana i više svećenika iz okolnih mostarskih župa. Na misnom slavlju, osim političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, okupili su se sudionici Domovinskoga rata kao i brojni građani.  Prije misnoga slavlja na grobu generala Miljenka Miće Lasića položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće povodom godišnjice njegove smrti.

Nakon misnoga slavlja održan je mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a od katedrale do platoa Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Na Trgu hrvatskih velikana položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Središnjega spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu a to su učinili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović kao i predstavnici brojnih udruga iz Domovinskoga rata.

Svečana ceremonija održana je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Tijekom ceremonije predsjednik Milanović posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskoga vijeća obrane te za sveukupne zasluge u njihovu ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

 

Izvor: Crkva na kamenu