Svečano proslavljena 50. obljetnica župe Hutovo

Foto: https://neum.online/

U subotu, 14. svibnja, u 18,30 sati održana je svečana sveta Misa uza svibanjske pobožnosti, a nakon toga je uslijedilo premijerno prikazivanje filma o župi Krista Kralja u Hutovu kao i o samome Hutovu. Premijera je održana u župnoj crkvi nakon koje su podijeljeni DVD-ovi filma svima prisutnima.
Središnja proslava pedesete godišnjice župe započela je u nedjelju, 15. svibnja, svetom Misom u župnoj crkvi u Hutovu koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
Uz biskupa Petra Palića i župnika don Anđelka Planinića na svečanoj Euharistiji sudjelovalo je 20 svećenika, među kojima su bivši hutovski župnici i kapelani, te oni svećenici koji su rodom iz župe Hutovo.
Biskup Palić je tijekom propovjedi istaknuo kako sa sjetom gledamo na ta prošla vremena, da ih se rado prisjećamo, ali imamo i nadu da nas ipak s ovih prostora ne će nestati.
Na kraju misnoga slavlja svim bivšim župnicima, na čelu s prvim hutovskim župnikom don Barišom Čarapinom, uručeni su prigodni darovi – kameni križevi na kojima su uklesane godine njihova upravljanja župom Krista Kralja. U ime svih bivših župnika župe Hutovo prigodnim i emotivnim riječima obratio se don Ivica Puljić.
Uz pedesetu obljetnicu župe, obilježeno je i 30 godina od obrane ovih prostora u Domovinskom ratu. Na početku misnoga slavlja posebnu počast odalo se poginulim braniteljima, njih čak 22 na ovom području, čija su imena naznačena na spomen obilježju, uz koje su otkrivene i dvije reljef ploče. Prva reljef ploča postavljena je u spomen generalu bojniku Andriji Matijašu Pauku, dok je druga postavljena u spomen generalu zbora Janku Bobetku, zapovjedniku Južnoga bojišta. General Janko Bobetko je 24. kolovoza 1996. proglašen počasnim građaninom Neuma, Odlukom Općinskoga vijeća Neum.
Ploče je svečano otkrio načelnik općine Neum Dragan Jurković i gospođa Nada Matijaš, supruga pokojnog generala Andrije Matijaša, a uz njih su predstavnici braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće, dok su im svi prisutni minutom šutnje odali počast.
Nakon svete Mise održan je domjenak i druženje pod šatorom.
Na početku domjenka sve prisutne pozdravio je načelnik Jurković koji je čestitao veliki jubilej župi Hutovo, osvrnuvši se na sve prethodne godine, te izrazio nadu da se u ovakvu broju obilježe i sve ostale okrugle obljetnice. Na ratna vremena ukratko se osvrnuo Branko Vukorep, te su pročitane i čestitke koje su stigle ovim povodom na župu Hutovo.
Brojni župljani i svi gosti nastavili su druženje uz razgovore i sjećanje na uspomene koje ih vežu za ovu župu.

Izvor: Crkva na kamenu/https://neum.online/