Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu

U Stocu je u četvrtak, 8. rujna 2016., proslavljena Mala Gospa koja je supatron ove župe. Za ovu svečanost vjernici su se pripremili trodnevnicom. Kroz tri dana: ponedjeljak, utorak i srijeda bila je prigoda za svetu ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca osnovne škole, drugu večer mladi srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i sveta Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolile su časne sestre Slava i Alojzija s okupljenom djecom, a svete Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod Misama su pjevali naizmjenice župni zborovi i pjevačke skupine: “Modra Rijeka”, “Vidoštačka kraljica” i “Angelus”. Na uočnicu Male Gospe poslije svete Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi  na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo”, Anđeoskog pozdrava i župnih zvona, vjerni se puk razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a svetu Misu, u koncelebraciji mjesnoga župnika don Rajka, rotimskoga župnika don Damjana Raguža i blagajsko-bunskoga kapelana don Damira Pažina, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio domaći sin don Ivan Marčić, župni vikar u župi sv. Ivana u Mostaru. Prenjski župnik don Anđelko Planinić, aladinski don Marko Šutalo i domanovićki don Gordan Božić ispovijedali su pod svetom Misom. Na početku misnoga slavlja don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu ispunili do posljednjega mjesta, djeca poslušala župnika pa došla ispred oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnoga slavlja don Ivana i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, a onda je pozdravio njegove pjevače Katoličku zajednicu “Vojska Kristova” koji su lijepo pjevali pod svetom Misom, pročitali misna čitanja i molitvu vjernika. Zatim je don Rajko pozdravio sve nazočne svećenike koncelebrante i ispovjednike. Oko oltara se poredalo 30-ak župnih ministranata koji su prvi ugrabili robu za obući se, a sestra Alojzija lijepo je dizajnirala župnu crkvu uključivši djecu i mlade, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Na kraju svete Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Poslije svete Mise stolački je puk imao priliku pred crkvom na štandu kod mladih iz Mostara nabaviti njihove rukotvorine i suvenire, a narod se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkoga Folklora poveli su pučko slavlje u koje se uključio i stariji svijet, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

Izvor: Crkva na kamenu