Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu

Foto: http://www.zupa-stolac.com

U župi Stolac svečano je u subotu, 8. rujna 2018., proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu svečanost župa se pripremala trodnevnicom. Kroz tri dana: srijeda, četvrtak i petak bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sveta Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a svete Mise predvodio je župnik don Rajko Marković.
Na misnim slavljima pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Vidoštačka Kraljica i Angelus. Na uočnicu Male Gospe poslije svete Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo” i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.
Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a svetu Misu, u koncelebraciji mjesnoga župnika don Rajka, domanovićkog župnika don Gordana Božića, aladinskoga župnika don Stipe Gale i prenjskoga župnika don Mile Vidića, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio naš domaći sin don Damir Pažin, župni vikar u župi sv. Ivana apostola i evanđeliste u Mostaru. Na početku svete Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež s njihovim učiteljima, nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili a djeca poslušala dumu pa došla ispred i oko oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Damira i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu u Stolac, u svoju rodnu župu, zatim je Dumo pozdravio sve svećenike koncelebrante i zahvalio im na dolasku. Pod svetom Misom pjevao je Veliki stolački zbor Mladi, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao priličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Na kraju svete Mise, a na početku školske i vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotosima Foto studio Raguž – Stolac. Poslije sv. Mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com