Svečano završeni Dani sv. Nikole Tavelića

Foto: http://www.tomislavcity.com/

TOMISLAVGRAD – Urešena bogatim duhovnim i kulturnim sadržajima devetodnevna manifestacija Dani svetoga Nikole Tavelića, jučer je okrunjena središnjom proslavom. Tradicionalno slavlje započelo je svečanom procesijom gradskim ulicama s kipom svetoga Nikole, a pozdravni govor uoči početka misnoga slavlja uputio je duvanjski gvardijan fra Ante Pranjić. On je u svome govoru pročešljao slavnu duvanjsku kršćansku povijest koju je nazvao mučeničkom. Kratko je pogledao u budućnost pa znakovito zaključio: “Tko svoju povijest živi sa svojim Bogom taj sigurno neće nestati!”

Sveto misno slavlje ove godine predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić koji se u svojoj nadahnutoj propovijedi osvrnuo na Isusov poziv da ljubimo svoje bližnje.

“Nije važno tko je naš bližnji, važno je učiniti sebe bližnjim onima koji su u potrebi, onoj materijalnoj ali još više u duhovnoj potrebi!”, poručio je biskup ističući važnost propovijedanja evanđelja vlastitim životom kako je to činio i sv. Nikola Tavelić. “Upravo je potreba da se u duhovnom smislu učini bližnjim potaknula našeg svetoga Nikolu da bude misionar, najprije ovdje na području današnje Bosne i Hercegovine u kojoj se u ono vrijeme proširila bogumilska sekta koju je on uspješno pobijao autentičnim katoličkim naukom!”,  kazao je msgr. Uzinić.

Po završetku misnoga slavlja riječi zahvale uputio je župnik, fra Velimir Bagavac.

“Hvala dragome Bogu za ovaj prelijepi dan, za molitveno zajedništvo i što smo ovdje, u našem Duvnu mogli biti sudionici ovako velikog crkvenog zajedništva!”, rekao je fra Velimir a zatim se zahvalio svim fratrima iz provincije, župnicima duvanjskog dekanata, župnome zboru sv. Nikole Tavelića, provincijalu fra Miljenku Šteki i svima koji su na bilo koji način pomogli da današnje slavlje bude tako svečano i dostojanstveno.

Na poseban se način zahvalio dubrovačkome biskupu: “Kada vas je pozvao naš biskup Ratko Perić kojega također pozdravljam, kratko vam je napisao:

– Dobro došli u Duvno i održite dobru propovijed!

Vi ste održali izvrsnu! – zaključio je župnik.

Dodajmo da je duvanjska župa za ovu prigodu ocu biskupu uručila repliku slike “Isus prijatelj malenih”, Vlahe Bukovca, te skulpturu kralj Tomislava, a darove su predali duvanjski vjeroučitelji Kristina Lončar i Ivan Sušilović

Ovome dodajmo da se danas u popodnevnim satima ispred spomen bazilike očekuje narodno veselje uz tamburaški sastav “Mejaši”, a prema neslužbenim informacijama na misnome slavlju sudjelovalo je između četiri i pol i pet tisuća vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com/