Svećeničko ređenje u Mostaru

Foto: Cnak

MOSTAR – U mostarskoj je katedrali danas, u 10 sati, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić podijelio sveti red prezbiterata don Iliji Petkoviću, rodom iz župe Studenci, i fra Ivanu Penaviću, rodom iz župe Široki Brijeg. Na ovome misnom slavlju u koncelebraciji su bili i generalni vikar naših biskupija don Željko Majić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, mnogo svećenika, a prisutni su bili i bogoslovi i sjemeništarci, te među pukom i brojne časne sestre.

Nakon biskupove homilije, u kojoj je budućim svećenicima ukazao na neke smjernice svećeničkoga poziva, života i djelovanja, uslijedili su obredi svećeničkoga ređenja. Nakon prostracije, biskup je pomazao svetim uljem ruke ređenika, darovao im pliticu i kalež te položio ruke na njihove glave, a okupljeni svećenici su molili za nove prezbitere te su polaganjem ruku izrazili zajedništvo s njima, pružajući im na taj način ohrabrenje i podršku u važnoj zadaći koja je za njih tim danom započela.

U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili biskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve riječ zahvale i čestitke novim svećenicima i njihovim roditeljima izrekao je provincijal fra Miljenko te pozvao okupljene zajedničko druženje nakon svete Mise.

Misno slavlje pjesmom je pratio katedralni zbor Marija pod ravnanjem don Nike Luburića.

Izvor: Crkva na kamenu