Svetkovina Velike Gospe proslavljena u župi Posušje

Foto: Župa Posušje

POSUŠJE – U utorak, 14. kolovoza 2018., u 18 je sati s gradskoga groblja „Martića križ“ krenuo svečani tradicionalni mimohod s Gospinim kipom ulicama Posušja. Uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu krunice veliko se mnoštvo vjernika pripravljalo za misno slavlje Uočnice Velike Gospe koje je predvodio fra Mario Knezović, župnik na Kočerinu.
Gospin su lik u procesiji nosili ovogodišnji maturanti, a pjesmom je ovaj hod kao i svečano misno slavlje uzveličao veliki župni zbor „Fra Grga Martić“ pod ravnanjem s. Marine Ivanković.
U srijedu, 15. kolovoza 2018., proslavljena je svetkovina Velike Gospe. Hodočasnici su još za mraka pristizali iz okolnih župa i širega susjedstva. Sveto misno slavlje u 7 sati predvodio je fra Ivan Penavić, u 9 sati fra Ivan Landeka st., a središnje misno slavlje u 11 sati, kojemu je prethodio ophod s Gospin kipom oko stare crkve, predslavio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Liturgijsko je pjevanje, kao i na Uočnicu, animirao veliki župni zbor. Večernju je svetu misu u 19 sati predvodio fra Jozo Hrkać.
Prije i za vrijeme svih svetih misa bila je mogućnost i za sakrament svete ispovijedi. Tijekom devetnice te na samu svetkovinu Velike Gospe ispovjedilo se i nekoliko tisuća vjernika što svakako daje poseban ton i sadržaj hodočašću Velikoj Gospi.

Izvor: Crkva na kamenu/Župa Posušje