Sveto trodnevlje u Stocu

Foto: http://www.zupa-stolac.com

STOLAC – I ove godine Veliki četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u punu crkvu vjernika ušla je svečana procesija na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim prvopričesnicima u pratnji sestre Alojzije, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata i župnikom don Rajkom Markovićem. Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“.

Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo ustanove dvaju sakramenata svete Euharistije i svetoga reda. Poslije evanđelja župnik je okupljenom puku uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri. Poslije je po već ustaljenom običaju oprao apostolima – ovogodišnjim maturantima noge, a potom su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji prvopričesnici, njih 19, pod vodstvom sestre Alojzije.

Poslije pričesti župnik je prenio Presveti Sakrament na pokrajnji oltar uz pjesmu „Divnoj dakle“. U tišini i šutnji su se vjernici razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje ostala otvorena. Nakon obreda u župnoj crkvi u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, 13. i 14. travnja 2017. od 20,00 do 8,00 sati upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano poslije svečane sv. Mise Večere Gospodnje u crkvi na pokrajnjem malom oltaru sv. Josipa gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakrament. Najprije su pred Presveto kleknuli župnik i časne sestre, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža. Klanjanje su do poslije ponoći predvodili ovogodišnji maturanti koji su bili pod sv. Misom u ulozi apostola i bakljonoša, njih 17, zatim ostali mladi iz župe kako se tko javljao, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini za razne svoje potrebe. Dolazili su pojedinci, čitave obitelji, razne skupine i grupice, razredi, a posebno su ugodno svojom aktivnošću i velikom posjećenošću iznenadili mladi iz župe.

Veliki petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i sunčan, pa su se obredi Velikog petka mogli obaviti tradicionalno na stolačkom Križevcu. U 15,00 sati silni svijet, preko 2500 vjernika okupio se u i oko stolačke župne crkve sv. Ilije Proroka.

Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom petku izišli iz crkve ministranti, apostoli, bakljonoše, pjevači, časne sestre, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho, a s. Alojzija već je vani pripremala procesiju. Župnik je na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede dana, a potom je krenula veličanstvena procesija od župne crkve, pa kroz čitav grad do na brdo Križevac poviše Stoca.

Kad su došli pod Križevac, župnik je započeo Križni put, pa od postaje do postaje u molitvi i pjesmi sudjelovao je čitav puk Božji. Zaista je bio nezaboravan prizor nepregledne procesije, koja se dostojno i pobožno kretala uz Križevac. Na Križevcu, kad je sav svijet izišao, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog petka. Zatim je počela Služba riječi.

Da se sve odvija u najboljem redu, pobrinula se s. Alojzija. Psalam „Puče moj“ i pučku pjesmu „Poslušajte braćo mila“ pjevale su, za vrijeme ljubljenja križa, dvije djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“, potpomognuti muškim glasovima iz Velikog zbora, a za vrijeme dijeljenja sv. Pričesti, Gospin plač složno i lijepo pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Velikim zborom „Mladi“.

Poslije svečanih obreda, stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama, a Presveto je i dalje na pokrajnjem oltaru sv. Josipa. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Časne sestre Alojzija i Slava poslije su s ministrantima pripremile grob Isusov pred Glavnim oltarom uz kojega na Veliku subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju.

Čitavu Veliku Subotu stolački je puk bio u znaku Groba Isusova. Vjernici su dolazili u crkvu i molili se, razmatrali i razmišljali o Isusu.

U 20,00 sati započeli su obredi pred crkvom, koje je predvodio župnik don Rajko. Puna crkva puka Božjega i pun plato pred crkvom. Veliki zbor „Mladi“ na koru, 30 ministranata obučenih oko oltara, sestra Alojzija je vrlo lijepo okitila crkvu, oltare i grob Isusov, a sestra Slava donijela jelo na blagoslov što su učinile i mnoge domaćice iz župe, pa smo se tim jelom poslije sv. Mise okrijepili nakon dugog korizmenog posta.

Don Rajko je u svoje ime, u ime svih čestitara, župljana i prijatelja iz Domovine i svijeta i u ime časnih sestara svima nazočnima čestitao Uskrs i sve uskrsne blagdane. Cijela je crkva složno pjevala uskrsne pjesme, a pogotovo na kraju Kraljice neba. Nakon svega programa u crkvi sva tri župna zvona su svečano svojim milozvučnim tonovima objavila uskrsnu radost svemu puku stolačkomu. Bogu hvala!

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com