Tijelovo u Bijelom Polju

Foto: https://zupapotoci.ba/

POTOCI – Svetkovina Tijela i Krvi Kristove i ove je godine dostojno proslavljena u Bijelom Polju, 8. lipnja 2023. Iako je bilo kišno poslijepodne, bjelopoljski je puk ispunio župnu crkvu Presvetoga Srca Isusova, a dio svijeta, koji nije mogao ući u crkvu, ostao je vani u dvorištu pod kišobranima, pokriven dobrim crkvenim ozvučenjem. U 18 sati započela je svečana sveta Misa koju je predvodio bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Sudionici svečane procesije izišli su iz sakristije na glavni oltar predvođeni ministrantima. Župnik je na početku misnoga slavlja pozdravio sve nazočne i u crkvi i pred crkvom. Potom je sve vjernike uveo u razmišljanje o tajni Svetkovine Tijelova i pozvao vjerni puk na iskreno kajanje pred Bogom.

Za vrijeme svete Mise pjevao je bjelopoljski Veliki zbor. Oko oltara ministranti,  a u klupama predškolska i školska djeca spremni za procesiju s košaricama punim cvijeća, prvopričesnici i krizmanici ispred oltara u svojim svečanim haljinama, a oltar su zakitili ovogodišnji mladići – „Apostoli“ također u prikladnim tunikama, pripravni za službu u pratnji Presvetoga Sakramenta. Za misna čitanja i molitvu vjernika bili su zaduženi mladi iz župe. Župnik je prikladnim riječima propovijedao o euharistijskoj svetkovini, napose o štovanju Tijela i Krvi Kristove.

Vjernici su u procesiji poslije Mise krenuli kroz crkveno dvorište do na nogostup uz glavnu prometnicu Na 4 stajališta – oltara, župnik je zazvao Božji blagoslov na sve četiri strane svijeta. Kada je procesija stupila u crkvu, župna su zvona sa zvonika pozdravila Presveti Oltarski Sakramenat i sudionike povorke.

Poslije procesije, u crkvi je svečanim blagoslovom i pjesmom „Do nebesa“ zaključen ovaj veličanstveni Tijelovski dan. Poslije blagoslova, župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama i organizaciji ovoga javnog čašćenja Presvete Euharistije, te na kraju školske i vjeronaučne godine izmolio zahvalnu molitvu za sva dobra koja nam je Gospodin udijelio u prošloj radnoj godini.

Izvor: Crkva na kamenu/https://zupapotoci.ba/