Tko savjet prima, taj je pametan!

Foto: KIUM

KONGORA – U župi Kongori, u Duvanjskom dekanatu, koju pastoralno vodi fra Stjepan Martinović, a tri su sestre Predragocjene Krvi djelatne u župi, sveta se krizma upriličuje svake druge godine s učenicima i učenicama osmoga osnovne i prvoga razreda srednjih škola. Ove je godine podjelba sakramenta sv. potvrde zakazana za subotu 1. srpnja 2017. u 11.00 sati. Procesijski ulazak krizmanika s kumovima u crkvu Presvetoga Srca Isusova. Iako radni dan, crkva je puna vjernika. Sestra predvodi župni zbor izvrsno uvježban. Jednako i u promjenljivim i nepromjenljivim dijelovima sv. Mise. I u psalmima. U ime 37 krizmanika, i jednoga sa strane, biskupa Ratka Perića pozdravlja jedan krizmanik i krizmanica. Župnik u ime cijele župe. Krizmanici su zauzeti i u drugim dijelovima sv. Mise: u čitanjima i molitvama vjernika.

Biskup izražava čestitke župi koja je tjedan dana prije toga proslavila Naslovnika crkve Presveto Srce Isusovo, a ove godine u kolovozu župa slavi 100. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja.

Biskup u propovijedi, razdijelivši darove Duha Svetoga na one koji se odnose na našu glavu: mudrost, razbor, znanje i savjet, te na one koji se tiču našega srca: jakost, pobožnost i strah Božji, najviše se zaustavio na razmišljanju i oprimjerivanju Duhova dara savjeta.

– Ako dijete, idući s mamom pokraj ceste, prima  ogluške i trza se iz majčine ruke, i otme se, završit će pod kotačima bicikla ili automobila.

– Ako dječak ili djevojčica ne želi poslušati ćaću ili mamu da se prihvati knjige i redovito radi domaće zadaće, propast će na godinu.

– Ako se mladić ili djevojka ne želi pridržavati pravih prometnih savjeta na cesti, nego voze mimo propisa, protiv označenih znakova, naći će se pod autobusom ili teretnjakom i nikada im ne vele doći do cilja.

– Ako djevojka koja se udaje ili mladić koji se ženi, ne želi čuti što im razboriti roditelji kazuju, nego rade isključivo po svojoj nekontroliranoj strasti i neiskusnoj glavi, zaglavit će u životu udarajući na stotinu jada.

– Ako krizmanik u srcu osjeća poziv u svećeništvo ili krizmanica u redovništvo, pa se ne želi ni s kim savjetovati: ni s roditeljima, ni sa župnikom, ni s bilo kojom razboritom osobom, promašit ćeš životni poziv. Na kraju će se života pitati: Gdje sam bio? – Nigdje! Što radio? – Ništa. Što sam postigao? – Još manje.

– Iako tvoji roditelji, krizmaniče, možda nemaju toliko škole koliko je ti imaš, ali oni imaju životne škole dvostruko i trostruko više od tebe, ne bi ti trebalo biti teško poslušati savjet pametnijega i iskusnijega oca i razboritije majke da ne moraš svako zlo iskusiti osobno na svojoj koži. Nije pametan samo onaj tko prave savjete daje, nego je pametan i onaj koji savjete prima i uvažava!

A nitko ti ne može biti takav savjetnik kao Duh Sveti koji ti danas daruje ne jedan nego sedam svojih darova. Zato mu se moli i preporučuj da se u tebi razvija dar savjeta, pa ćeš onda imati i svih šest ostalih darova u punoj i aktivnoj mjeri.

Krizmanici su pratili što im krizmatelj poručuje, što su pokazali i prigodom sv. krizme. Sve su oči bile usmjerene na krizmanike i krizmanice, a vjerujemo da su srca, osobito njihovih roditelja i kumova, u molitvi bila usmjerena na Duha Svetoga.

Dao Bog roditeljima još više zdrava savjeta, a njihovim sinovima i kćerima, nakon sv. krizme, obilje poučljiva duha!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM