Treća korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: http://www.hrasno.info

HRASNO – Nadali smo se i čekali ljepše vrijeme. I dočekali! Nada nam ne bijaše uzaludna! Pokorničko hodočašće Treće korizmene nedjelje – Bezimene, 4. ožujka 2018., Božjim darom, prošlo je bez kiše. Brojniji su bili i hodočasnici koje je u Svetište okupila želja sudjelovati u zajedništvu vjere, pobožnosti i molitve kroz pokornički hod prema slavlju vazmenih blagdana.
Ove su nedjelje, prema službenom rasporedu, hodočastile župe Stolac, Gradina i Ploče-Tepčići, a brojni su bili hodočasnici iz ove župe, oni koji potječu iz ove župe kao i hodočasnici iz okolnih župâ. Dolazak vjernika-hodočasnika iz ovih župa ima i dodatnu vrijednost jer su sve ove župe dan prije sudjelovale u biskupijskom hodočašću na grob blaženoga Alojzija Stepinca. Zahvala i pohvala i svećenicima koji su ih predvodili na oba mjesta! Pokorničkom hodočašću ove nedjelje priključilo se i 15-ak članova “Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo” iz župa Šipovača-Vojnići i Humac, koje duhovno prati don Ivan Turudić. Bio bi grijeh ne spomenuti i desetak pješaka koji su, i ove nedjelje, hodočastili u Svetište, iz ove i okolnih župa, s neumornim don Vinkom Ragužem.
Nakon zvonjave zvônâ, u 15 sati, započela je pobožnost križnoga puta. Budući da nas je Bog obdario vremenom bez kiše, “tonac” i “nosači zvuka” pripremili su razglas kako bi se pobožnost, nesmetano, odvijala uz Gospinu Gradinu. Započela je uvodnom molitvom pred Spomenikom i nastavljena, od postaje do postaje, do kipa Kraljice Mira na Gradini. Uvodni dio kod postaja čitali su mladi iz župâ hodočasnica, a najavu postaje i molitvu predvodili su župnici tih župâ. Sve naizmjence. Pjevanje uz postaje “Stala plačuć” predvodio je don Marin Krešić, župni vikar župe Gradina uz sudjelovanje hodočasnika. Nakon zaključne molitve, pred kipom Kraljice Mira, hodočasnička se povorka spuštala niz Gradinu uz pjevanje Gospina plača koje je predvodio don Rajko Marković, stolački župnik.
Po završetku pobožnosti križnoga puta, hodočasnici su imali mogućnost za osobnu pobožnost i zavjete kao i za pristupanje sakramentu svete Ispovijedi za koju je na raspolaganju bilo trinaest svećenika: don Đuro Bender i don Marin Krešić (Gradina), don Ivan Turudić (Ploče-Tepčići), don Rajko Marković (Stolac), don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladinići), don Ivica Puljić (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Ivo Šutalo (Trebinje), don Milenko Krešić (profesor bogoslovije u Sarajevu) i don Antun Pavlović (Hrasno).
Zvonâ su, po završetku ispovijedanja, pozvala hodočasnike na slavlje svete Mise koju je predvodio i propovijedao don Mile Vidić. U propovijedi se, posebno, dotakao solidarnosti, duhovne i materijalne, vezano uz “nedjelju solidarnosti” koju Crkva u BiH obilježava u treću korizmenu nedjelju. U koncelebraciji su sudjelovali don Rajko, don Đuro, don Ivan i don Antun. Ministranti su, u križnom putu i svetoj Misi, bili iz župe Stolac (u Misi su im se priključila i dvojica iz domaće župe). Misna čitanja i predvođenje molitve vjernika podijelile su župe hodočasnice. Liturgijsko pjevanje predvodila je župa Gradina, vođena župnim vikarom don Marinom. Budući da se pjevaju pučke korizmene pjesme, hodočasnici se vrlo lijepo uključuju u pjevanje.
Uz oglase župljanima ove župe, na kraju svete Mise, župnik domaćin zahvalio je dragom Bogu na daru vremena koje nam je omogućilo pokornički hod uz Gospinu Gradinu, pozdravio i zahvalio svim sudionicima današnjeg hodočašća kao i svećenicima koji su i danas došli, posebice predvoditelju i propovjedniku don Mili. Najavio je župe hodočasnice sljedeće nedjelje, Aladiniće, Prenj, Trebinje i mostarske župe, te pozvao na sudjelovanje i sve druge koji žele biti dio ovog pokorničkog i molitvenog hoda.
U iščekivanju narednog susreta Bog bio s vama!

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.hrasno.info