Treća korizmena nedjelja pokorničkog hodočašća

Foto: https://hrasno.info/

HRASNO – Kratki osvrt na Pokorničko hodočašće treće korizmene nedjelje – Bezimene, 20. ožujka! Naravno, osvrti na svaku nedjelju su slični ali, ipak, svaki ovaj susret u Svetištu, pokorničke naravi, nosi sa sobom novost za sudionike! Nekako ovako sam pisao i 2020. godine, kad smo, nakon ove nedjelje, prekinuli pokornička hodočašća! Sve što se događa u ovom susretu ima svoju vrijednost, barem za većinu sudionika! Pobožnost, molitva, sakramentalna ispovijed i, kao kruna svega, slavlje svete Mise. Vrijeme je, i danas, bilo prilično dobro i ugodno, sve se odvijalo prema predviđenom programu. Po službenom Rasporedu, animatorski su hodočastile župe: Rotimlja, Stjepan Krst (barem na spomen te drage župe!), Stolac, pedesetak vjernika iz župe Studenci sa svojim župnikom don Ivanom Perićem i svećenikom u miru, don Brankom Šimovićem, a tu su, naravno, i brojni hodočasnici iz ove i susjednih župa koji su došli vozilima, biciklima i pješice. Očito je da su župe, koje službeno hodočaste određene nedjelje, one koje su animatori i predvode ono što se događa u Svetištu, a veliki je broj onih koji su tu radi svoje pobožnosti i sudjelovanja u ovom Pokorničkom hodočašću.
Pobožnost križnog puta započeli smo, uobičajeno, u 15 sati, pred Spomenikom žrtvama  Drugog svjetskog rata i poraća. Uvodnu molitvu je izmolio don Ljubo Planinić, župnik župe Stolac. U dogovoru župnika i župa, koje su, službeno hodočasničke i predvode sve što se događa u Svetištu, ove godine, sve su preuzeli župnik i župljani župe Stolac. Župnik don Ljubo uvodio je i završavao postaje križnog puta, dvoje mladih župljana, mladić i djevojka, čitali su tekstove koji su pratili svaku postaju. Završetak pobožnosti križnog puta, pred kipom Kraljice mira, na Gradini. Pjevanjem “Gospina plača”, silazak niz Gradinu, i priprema za svetu ispovijed.
Naredno vrijeme je bilo za osobnu pobožnost, molitvu, sudjelovanje u pobožnosti pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi, koju je predovodio don Ivan Bijakšić (Ravno-Trebinja) i pristupanje svetoj ispovijedi, a na raspolaganju je dosta svećenika: don Ljubo Planinić (Stolac), don Pero Pavlović (Rotimlja-Stjepan Krst), don Mile Vidić (Prenj), don Marin Krešić (Aladinići), don Mladen Šutalo (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Ivo Šutalo (Čeljevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ivan Perić i don Branko Šimović (Studenci), don Vinko Raguž (Dračevo), don Bernard Marijanović (Gabela Polje), don Ante Luburić (Trebinje), don Ilija Petković (Čapljina) i don Gordan Božić (Domanovići). Domaći župnik, don Antun Pavlović, brinuo se za pripremanje slavlja svete Mise. Dan ranije pozvao je neke svećenike da se odazovu i budu na raspolaganju za svetu ispovijed kako se sve ne bi dodatno oduljilo.
Slavlje svete Mise počelo je dosta ranije nego prošle nedjelje. Svetu Misu predvodio je i propovijedao don Ivan Bijakšić. U koncelebraciji bili su don Ante Luburić, don Vinko Raguž i don Antun Pavlović. Ministranti su, u križnom putu i u svetoj Misi bili iz župe Stolac te po jedan iz župa Čeljevo, Rotimlja i Blagaj-Buna. Misna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su dvoje mladih iz župe Stolac, a  Evanđelje je navijestio don Ante Luburić. Liturgijsko pjevanje predvodila je župa Stolac.
Na kraju svete Mise, uz oglase župljanima, mjesni je župnik pozdravio sve nazočne i zahvalio na sudjelovanju, zahvalio Bogu na ovom pokorničkom, molitvenom i euharistijskom zajedništvu. Najavio je novi susret sljedeće nedjelje i župe koje će biti predvoditelji i animatori događaja u Svetištu: Aladinići, Prenj i Trebinje. Bogu hvala i na ovom susretu i zajedništvu!

U iščekivanju sljedećega susreta!
Bog bio s vama!

 

Izvor: Crkva na kamenu/https://hrasno.info/