Treća nedjelja pokorničkoga hodočašća u Hrasno

Foto: http://www.hrasno.info/

HRASNO – Treća korizmena nedjelja – Bezimena, 19. ožujka, kao i prethodne, Pokorničkim hodočašćem u Svetište Kraljice Mira, okupila je, u zajedništvu pobožnosti, molitve i sakramenata, brojne hodočasnike kojima je ovaj oblik pokorničkoga hoda kroz korizmu, prema slavlju Vazmenoga otajstva, blizak, prihvatljiv i drag. Jednostavnost ovih okupljanja te, s druge strane, bogatstvo sadržaja koji je blizak duhovnoj potrebi vjernika, po svjedočenju samih hodočasnika, potvrda je opravdanosti i potrebe ovih hodočašća. Dolaskom u Svetište mnogi obavljaju svoje osobne zavjete u osobnoj pobožnosti. I ove nedjelje nas je dragi Bog obdario lijepim vremenom koje je omogućilo nesmetano odvijanje pobožnosti. Službeni Raspored doveo je danas u Svetište hodočasnike iz župâ Stolac, Rotimlja i Stjepan Krst (napominjem, i ovaj put, da župu Stjepan Krst ne izostavljamo ni iz Rasporeda ni iz spominjanja iako smo svjesni da ona ne živi punim životom na svome području!). Priključile su se župe Gradina i Ploče-Tepčići (prvi put!). Bilo je, naravno, mnogo hodočasnika iz ove župe kao i iz okolnih. Nikako ne želim zaboraviti spomenuti, uz priznanje, hodočasnike koji su, i ove nedjelje, u lijepom broju došli pješice u Svetište bilo da su iz ove župe ili iz okolnih kao i bicikliste.

Pobožnost Križnog puta započela je, u predviđeno vrijeme, uobičajeno, uvodnom molitvom pred Spomenikom. Nastavljena je pobožnim hodom uz Gradinu, od postaje do postaje. Dvadesetak ministranata, iz župâ Gradina, Stolac i Rotimlja, s križem i svijećama, išli su naprijed, iza njih jedan dio hodočasnika, onda oni koji su predmolili pobožnost Križnoga puta: čitači prigodnih tekstova iz gore spomenutih župâ koji su naizmjence čitali tekstove, župnici rečenih župâ koji su, također naizmjence, molili zaključne molitve; pjevači iz zborova ove tri župe kojima je ravnao don Ivan Bijakšić, svećenici koji su išli u križnom putu te ostali dio hodočasnika. Odjekivalo je Hrasno od, razglasom pojačane, pobožne molitve i pjesme! Završna molitva je pred kipom Kraljice Mira na Gradini.

Uslijedio je poziv svećenicima da budu na raspolaganju vjernicima za sakrament svete ispovijedi te obavijest o mogućnosti osvježenja gdje su na usluzi bili župljani ove župe. Silazak s Gradine pratilo je pjevanje Gospina plača. Na raspolaganju za svetu ispovijed bilo je četrnaest svećenika: don Rajko Marković (Stolac), don Damjan Raguž (Rotimlja i Stjepan Krst), don Đuro Bender i don Ivan Bijakšić (Gradina), don Ivan Turudić (Ploče-Tepčići), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Stipe Gale (Neum), don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja), don Pero Marić (Hutovo), don Vinko Raguž (Dračevo), don Anđelko Planinić (Prenj), don Ante Čarapina (Aladinići), don Ivan Kordić (Čapljina) i don Antun Pavlović (Hrasno). Lijep broj hodočasnika se ispovjedio. Budući da su neki svećenici završili s ispovijedanjem, a bilo je još vremena do početka svete Mise, don Ivan Bijakšić je, u crkvi, predvodio pobožnost moleći s vjernicima krunicu Božanskoga milosrđa.

Sveta je Misa započela u 16,30 sati, predvodio je i propovijedao don Ante Čarapina, župni vikar župe Aladinići, a u koncelebraciji su bili: don Rajko, don Damjan, don Đuro, don Ivan Turudić i župnik don Antun. Liturgijsko pjevanje vodio je don Ivan Bijakšić, a pjevali su članovi već navedenih zborova i župâ uza sudjelovanje ostalih vjernika jer su se pjevale pučke korizmene popjevke. Misna čitanja i molitvu vjernika raspodijelile su župe Gradina, Stolac i Rotimlja. Evanđelje je navijestio don Ivan Turudić, župnik župe Ploče-Tepčići. Crkva i kor su bili potpuno ispunjeni tako da je i vani bilo dosta hodočasnika.

I ovaj put je, na kraju sv. Mise, domaćin zahvalio dragom Bogu i svim prisutnima na ovom prelijepom zajedništvu u pobožnosti, molitvi i sakramentima i na snažnom svjedočenju vjere kao i svima koji su aktivno sudjelovali u ostvarenju ovog lijepog današnjeg događaja te pozvao na dolazak i sudjelovanje i narednih nedjelja.

Po službenom Rasporedu, sljedeće nedjelje, dolaze župe: Prenj, Aladinići i Trebinje, priključit će se krizmanici iz župe Studenci sa svojim župnikom i, nadamo se, brojni drugi hodočasnici.

U iščekivanju novog susreta: Bog bio s vama!

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.hrasno.info/