U Banjoj Luci održana sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Foto: KTA

BANJA LUKA – U ponedjeljak, 10. listopada 2022., u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci održana je redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine, izvijestili su iz Caritasa BiH. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Caritasa BiH i predsjednik Biskupske konferencije BiH. Kao članovi Upravnog vijeća sudjelovali su generalni vikari iz Banje Luke i Mostara mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, i don Nikola Menalo te ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i ravnatelji dijecezanskih Caritasa iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke vlč. Mirko Šimić, don Željko Majić i mons. Miljenko Aničić. Zapisnik je vodio djelatnik Caritasa BiH gosp. Miroslav Valenta. Nakon molitve i pozdrava nadbiskupa Vukšića prihvaćen je predloženi Dnevni red i usvojen zapisnik prošle redovne sjednice održane 23. svibnja 2022. Na sjednici se raspravljalo o aktualnim temama važnim za daljnju izgradnju i djelovanje Caritasa BiH kako bi isti što kvalitetnije ostvario svoje poslanje u karitativnom životu Katoličke Crkve u BiH prema važećim crkvenim, karitativnim, državnim i statutarnim odredbama i zakonima.
U središtu konstruktivne rasprave i zaključaka bile su, između ostalih, sljedeće teme: usvajanje Godišnjeg plana općeg, projektnog i financijskog poslovanja Caritasa BiH za 2023. prema važećim statutarnim i zakonskim odredbama, pomoć Caritasa BiH žiteljima Ukrajine, migrantska kriza kroz razne karitativne aktivnosti na prostoru BiH, obilježavanje Nedjelje Caritasa u BiH 2022. „Tko je moj bližnji?“ (prigodni plakat, Molitva vjernika: Poruka predsjednika Caritasa BiH, Obraćanje ravnatelja Caritasa BiH…), aktivnosti u vezi s višenamjenskim centrom Caritasa BiH, a dogovoreni su i termini predstojećih susreta kao i teme za pojedine važnije susrete (susret predsjednikâ, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj u Banjoj Luci od 10. do 12. listopada 2022.) te razmotreni pojedini važniji dopisi.
Osim sjednice Upravnog vijeća Caritasa BiH ovih se dana održavaju u Banjoj Luci: sastanak Upravnog vijeća Caritasa BiH, zatim voditelja Regionalnih ureda nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u BiH i ovogodišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u Hrvatskoj.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA