Tamo gdje je biskup, tu je Crkva.

U Čapljini proslavljen sv. Franjo Asiški

Foto: Crkva na kamenu

ČAPLJINA – Spomendan sv. Franje Asiškoga danas je svečano proslavljen u župi Čapljina. Euharistijsko slavlje ovom je prigodom predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski. U suslavlju s biskupom Petrom bio je župnik don Dragan Filipović, don Ante Đerek, župnik iz Gabele, don Drago Bevanda, župnik Gorice-Struga, don Petar Filipović, župni vikar iz Studenaca i don Domagoj Markić, biskupov tajnik. Crkveni prostor ispunili su vjernici koji su pozorno i pobožno pratili svetu Misu, a župni zbor Sveti Franjo Asiški dao je još svečaniji ton ovoj proslavi. Misno slavlje izravno je prenosila Radiotelevizija Herceg-Bosne i Radio Čapljina.
Sveti Franjo, kojega danas slavimo, želio je živjeti poput Krista, nastojao je biti živa slika Kristova, istaknuo je u svojoj propovijedi biskup Petar. Čemu nas danas može naučiti sv. Franjo dok promatramo primjer njegova svetačkoga života? Najprije nas uči tražiti Boga i da Boga možemo pronaći gdje se najmanje nadamo. Susresti Boga znači doživjeti nešto drugo, suprotno od sile, buke i onoga što je očito. U žurbi naše svakodnevice lako ćemo zaboraviti ono bitno. Možda smo i sami zaokupljeni svojim životom i brigama da više ne možemo čuti Boga. Jesmo li pozorni na šapat, na tišinu, na ono što lako prečujemo i previdimo kad nam Bog preda zadaću i poslanje?
Sveti Franjo, kao sin bogatoga trgovca, nije susreo Boga na zabavama bogataša, nego u liku raspetoga Krista u tišini crkve sv. Damjana. Franjino obraćenje započinje Isusovim pogledom s križa. U Isusovu pogledu ljubavi s raspela Franjo je shvatio da ga Isus ljubi. Vrijeme u kojem je živio sv. Franjo bilo je veoma teško za crkvu, Gospodnjoj je kući prijetila opasnost. Isus je sv. Franju pozvao ne samo na rad materijalom i rukama, nego na duhovnu obnovu Crkve. I nas Gospodin danas poziva krenuti i popraviti njegovu Crkvu, ne onu kamenu, nego živu Crkvu ovdje u Hercegovini, Gospodin nas potiče da izađemo iz svojih svjetova u koje smo se zatvorili i prepoznamo što je to važno za naš autentični život u Crkvi. Nije dovoljna samo deklarativna pripadnost Isusu i njegovoj Crkvi, nego bismo trebali, po modelu sv. Franje, raditi na posvemašnjem odricanju od sebe, od užitaka i svega onoga što može zarobiti čovjekovo srce, istaknuo je biskup Palić.
Na kraju misnoga slavlja vjernome puku, biskupu i svećenicima obratio se župnik don Dragan. Zahvalio je biskupu Petru na spremnom odazivu i pohodu župi Čapljina. “Vaša prisutnost među nama na početku Vaše biskupske službe velika nam je radost. Naime, iz najstarijih vremena Crkve poznata nam je izreka ubi episcopus, ibi ecclesia – tamo gdje je biskup, tu je Crkva. Svjesni smo što to znači, zato se ovo malo stado ne boji u hodu prema vječnosti.” Čestitao je blagdan sv. Franje biskupu, svećenicima, župnoj zajednici, pjevačima, čitačima i ministrantima.
Proslavi  svetkovine sv. Franje prethodila je duhovna trodnevnica. Prvi dan trodnevnice, u četvrtak, 1. listopada 2020., kada je ujedno i početak listopadske pobožnosti, započeo je molitvom svete krunice u 17,30 sati. U 18 sati bila je sveta Misa za duše u čistilištu. Misno slavlje predvodio je don Ivan Perić, župnik župa Cim i Ilići, pjevala je grupa Providenza iz ove župe. Drugi dan trodnevnice, 2. listopada 2020., svetu Misu predvodio je don Gordan Božić, župnik župe Domanovići, pjevao je mješoviti zbor Iustus. Treći dan trodnevnice, 3. listopada 2020., misno slavlje predvodio je don Đuro Bender, župnik župe Gradina, pjevala je grupa Bura.

Izvor: Crkva na kamenu