U Vinjanima sv. Joakim i sv. Josip grade župni dvor, potpomognuti sv. Anom i Gospom

U župi Hercegovački Vinjani proslavljen je 26. srpnja 2018. blagdan suzaštitnice župe sv. Ane i njezina muža sv. Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije, majke Kristove i naše duhovne majke. Uz prisutstvo velikoga broja vjernika, svećenika i časnih sestara započelo je slavlje kod župne crkve sv. Josipa odakle se uputila procesija sa svetičinom slikom do kapelice na Rakića groblju koja je njoj u čast posvećena. Tu je nastavljeno misno slavlje, kojemu je predsjedao don Marin Krešić, duhovni pomoćnik župe sv. Ivana Mučenika – Glavosjek na Gradini kod Čitluka. Među svećenicima bio je i župnik Ledinca ovogodišnji zlatomisnik don Jozo Ančić. Propovjednik je u svojoj propovijedi govorio o majci koja se žrtvuje za svoju djecu, te je naglasio potrebu molitve da Bog podari hrvatskom narodu majke poput sv. Ane.

Na kraju je vinjanski župnik don Joko Blažević zahvalio svima koji su pomogli u pripremi ovoga slavlja kao i onima koji su sudjelovali kao ministranti, barjaktari, pjevači, potom je zahvalio policiji, fotografima, te napose braći svećenicima. Treba reći da je za ovo slavlje upriličena duhovna trodnevnica, za vrijeme koje su se vjernici ispovjedili. U ovoj kapelici župnik priređuje misna slavlja svakoga mjeseca za majke, koje se usrdno mole za nova duhovna zvanja u našoj Crkvi.

Ovom prigodom Vinjane je posjetio i načelnik općine Posušje Branko Bago, koji je uručio sliku i prigodni dar župniku don Joki za nastavak radova na novoj župnoj kući, koja će u cjelini biti djelo sv. Josipa, sv. Joakima, te sv. Ane i Gospe. Unatoč tome što nije dovršena, ipak je župnik u njoj priredio prvi svečani ručak za svećenike i uzvanike koji su došli čestitati njegovoj majci imendan i zahvaliti joj na nesebičnom radu za Crkvu Božju u ulozi župne pomoćnice svome sinu svećeniku.

Izvor: Crkva na kamenu