Ubojice generala Vlade Šantića ostali su nekažnjeni

Foto: Dnevnik.ba

Na 21. obljetnicu nestanka generala Šantića njegova obitelj i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata HZ HB organizirali su u Mostaru prosvjedni skup s kojega su pozvali pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da kazne krivce i rasvijetle sudbinu generala HVO-a. “Iza nas je 21 godina agonije, a svaka nova godina gora je od prethodne. Samo tražimo da se pronađu ostatci moga supruga, da se konačno sazna istina o njegovoj sudbini”, kazala je Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, koji je prije točno 21 godinu odveden iz hotela “Sedra” kod Bihaća i otada mu se gubi svaki trag.

Organizatori su pozvali pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da kazne krivce i rasvijetle sudbinu generala HVO-a. “Ja sam do Atifa Dudakovića pokušala doći na sve moguće načine, da porazgovaram s njim kao s čovjekom, ne kao sa zapovjednikom Petoga korpusa nego kao s čovjekom, jer je on bio prijatelj moga supruga. Nisam u tome uspjela. Ne ću optuživati nikoga, ali za mene je on krivac jer je bio zapovjednik Operativne zone Bihać i on bi morao znati i ja vjerujem da zna”, istaknula je Jagoda Šantić.

Duje Šantić, sin Vlade Šantića, kazao je kako se ni danas ne zna za posmrtne ostatke njegova oca, a opsežna istraga nestanka generala Šantića nije rezultirala podizanjem optužnice protiv sedmorice prvoosumnjičenih. “Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te ratne 1995. godine u ‘bihaćkom džepu’. Moj otac je te 1995. godine odveden bez suda i sudišta, po zapovjedi generala Dudakovića, iz stožera HVO-a u hotel “Sedra”, gdje je premlaćivan do ranih jutarnjih sati”, kazao je Duje Šantić.

Dodao je kako je zatim general Šantić odveden u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka. “Našega oca nema, nemamo gdje zapaliti svijeću. Gospodo iz FUP-a, Tužiteljstva BiH, Županijskoga suda u Bihaću, Dragane Lukaču, Gorane Salihoviću i Huseine Huzejroviću, što ste do sada učinili pored tako debelog dosjea materijalnih i fizičkih dokaza? Čemu tolika policijska i medijska farsa od istrage koja je rezultirala jednim velikim ništa?”, istaknuo je Duje Šantić. Pozvao je Tužiteljstvo BiH da ponovo preuzme slučaj generala Šantića te da ga privede kraju, profesionalno i bez uplitanja sa strane.

Prosvjed potpore obitelji generala Šantića održan je ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, odakle su se prosvjednici uputili do obližnjega sjedišta Terenskoga ureda Mostar Federalne uprave policije. Tu su se zadržali određeno vrijeme uzvikujući parole “Istina, istina” i “Atif zločinac”. Prosvjednici su uputili kritiku i vlastima Republike Hrvatske, koje generala Armije BiH Atifa Dudakovića tretiraju kao jednoga od ratnih heroja “Oluje”.

General Vlado Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. Posljednji put viđen je u večernjim satima u hotelu “Sedra”, gdje je bio u društvu tadašnjega zapovjednika Petoga korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića. Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petoga korpusa i od tada mu se gubi svaki trag. Zaštićeni svjedok 2014. godine otkrio je detalje nestanka i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća.

Bačva s posmrtnim ostatcima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena. Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995., te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovo vraćen Županijskom tužiteljstvu u Bihać.

Izvor: Crkva na kamenu/Dnevnik.ba