Umjetnici velikoga srca

ČAPLJINA – “Ne možemo činiti ništa veliko – samo male stvari s velikom ljubavi”, ova misao sv. Majke Tereze slogan je Caritasove radionice za osobe s posebnim potrebama “Betlehem” u Čapljini. Prije gotovo šest godina na samim početcima Radionice ovaj slogan odabrao je Ivan – jedan od korisnika. Instruktori Radionice “Betlehem” ostali su zatečeni njegovom, ali i sposobnostima ostalih korisnika. Bila je to novost novim karitativcima u Čapljini, ali ne i ostatku tima u Caritasu hercegovačkih biskupija koji preko dva desetljeća kroz konkretne projekte radi s osobama s posebnim potrebama. Caritas im želi pomoći zanemarujući njihove nedostatke, a ističući mogućnosti i prednosti.

Osobe s posebnim potrebama ranije su često skrivane u okvirima svojih obitelji. Caritas, a u novije vrijeme i ostale humanitarne udruge, trude se otključati im vrata izvana i uvesti ih u neke nove i sasvim nepoznate svjetove. Instruktori Caritasovih radionica “Betlehem”, “Nazaret” i “Emanuel” trude se svakodnevno iskoristiti radne sposobnosti svojih korisnika kako bi se što većim sudjelovanjem ostvarili kao radnici, a samim time i kao osobe. Znajući koliko mogu, a želeći to predstaviti i široj javnosti Caritasova radionica za osobe s posebnim potrebama “Betlehem” organizirala je likovnu koloniju u kojoj su sudjelovali umjetnici s područja općine Čapljina i korisnici radionice. Kolonija se održavala od 12. do 16. listopada 2016. pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kolonija je održana u ugodnom ozračju u radionici “Betlehem” koja se nalazi u sklopu Caritasovog pastoralno-socijalnog centra “Betanija” u Čapljini. Bila je otvorenoga tipa za posjetitelje sukladno s glavnim ciljem projekta, a to je: inkluzija osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu općine Čapljina kroz jačanje kapaciteta i sposobnosti korisnika radionice “Betlehem” i njezine uloge u društvenu zajednicu općine Čapljina i šire. S obzirom na posjete učenika dviju osnovnih i srednje škole s područja općine Čapljina i ostalih zainteresiranih možemo reći kako je glavni cilj projekta uspio.

Iako im je prilikom predstavljanja projekta ovaj cilj bio poprilično daleko umjetnici Vedrana Božić, Jelena Grgić, Trpimir Grgić, Ernesto Markota i Mišel Stojanović na kraju nisu krili zadovoljstvo zbog preuzimanja uloga Caritasovih instruktora Dijane, Raše, Albine, Vesne, Blaženka, Tihane i Gorana. Umjetnici su upućivali, pratili i, kada bi bilo potrebno, intervenirali u izradi umjetničkih slika. Istina, sve je trajalo svega pet dana, ali sasvim dovoljno kako bi se barem još pet osoba konkretnije upoznalo s osobama s posebnim potrebama. Shvatili su kako su posebni zbog svojih posebnosti, a ne nedostataka.

Umjetnici su uspjeli svakog korisnika animirati kako bi maksimalno sudjelovao u izradi djela. Nije bilo teško jer za rad s ovom populacijom ključno je veliko srce, a oni ga, dokazali su, imaju. Posebne slike posebnih umjetnika i posebnih korisnika zajedničkog naziva – umjetnika velikoga srca – bit će predstavljene u hotelu “Mogorjelo” 2. prosinca 2016. na posebnoj izložbi povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.