Uzvišenje Svetoga Križa – obljetnica posvete katedrale i biskupskoga ređenja

Foto: Cnak

MOSTAR – Prije 36 godine, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, na velikom crkvenom slavlju posvećena je mostarska katedrala Marije Majke Crkve. Na slavlje su pristigla i dvojica rimskih kardinala: Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere, i Agnelo Rossi, prefekt Kongregacije za širenje vjere. Kardinal Šeper posvetio je katedralu, a kardinal Rossi oltar koji je darovao papa Pavao VI. Za vrijeme svete Mise dotadašnji mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Čule predao je pastirski štap svomu dugogodišnjem koadjutoru mons. Pavlu Žaniću.

Večeras, nakon 36 godina, misno je slavlje u mostarskoj katedrali predvodio nasljednik ove dvojice biskupa Petra i Pavla, mons. Ratko Perić, u koncelebraciji s mnogo svećenika a uz asistenciju katedralnih ministranata, bogoslova i sjemeništaraca, uza sudjelovanje velikoga mnoštva vjernika među kojima su bile redovnice i redovničke pripravnice raznih kongregacija koje u Hercegovini djeluju. Ovo je bila njegova Misa zahvalnica jer na ovaj blagdan 1992. godine u župnoj crkvi u Neumu zaređen je za biskupa Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskoga upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije. Pjevne dijelove sv. Mise predvodio je veliki katedralni zbor “Marija” potpomognut prigodnim orkestrom, a sve pod ravnanjem don Nike Luburića, katedralnoga zborovođe i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

Biskup Ratko okupljenom je puku uputio prigodnu riječ i poruku, a generalni vikar naših biskupija, don Željko Majić, na kraju misnoga slavlja čestitao je biskupu obljetnicu te pozvao vjernike da svoje čestitke iskažu kroz molitvu za ovu biskupiju, katedralu i njihova pastira biskupa Perića.

Izvor: Crkva na kamenu