Velika Gospa u Seonici

Foto: http://www.tomislavcity.com

SEONICA – Silan je narod i ove godine pohrlio u župu Seonicu kako bi misnim slavljem i zavjetnim molitvama proslavio blagdan Velike Gospe. Nakon velike svečane procesije s kipom Majke Božje, riječi dobrodošlice uputio je seonički župnik fra Vinko Kurevija.

– Pozdravljam župljane ove drevne župe, naše Seonice, hodočasnike iz drugih župa i sve vas raseljene diljem svijeta. Pozdravljam sve svećenike, one koji ispovijedaju kao i ove u koncelebraciji na čelu s gvardijanom duvanjskim fra Sretanom Ćurčićem. Okupili smo se danas oko Gospodina da mu preko naše nebeske zaštitnice prenesemo sve naše zahvale i molitve. Dopustite mi da vas informiram i podijelim radost što je u tijeku postavljanje brončanih umjetničkih vrata na našoj prekrasnoj crkvi – između ostaloga je rekao župnik u svome pozdravnom govoru.

Predvoditelj misnoga slavlja bio je pater Ivan Iko Mandurić koji je svojom poticajnom propovijedi ohrabrio okupljeni puk te ga potaknuo na dublje razmišljanje o velikoj povezanosti hrvatskoga naroda s Gospom.

– Naša povijest je povijest ljubavi našega hrvatskog puka i Gospe. Sve ove generacije koje su iza nas isprepletene su i natopljene  uzajamnim ljubavima prema Gospi. To je dar našem narodu! Naša povijest je isprepletena vapajima koje smo joj govorili, nema toga što joj nismo rekli. Nema te boli, nema tih suza koje ona ne pozna. A ona nas toliko ljubi upravo po tim bolima i suzama koje i danas imamo – nadahnuto je rekao pater Ivan na samome početku svoje homilije.

– Danas je velika fešta ne samo ovdje u Seonici gdje nas kažu zna biti oko deset tisuća i to je puno! A zapravo nas je daleko više, milijuni i svi smo zajedno, po cijelome svijetu, na raznim mjestima, okupljeni oko Gospe. Ona je naša mater, okrunjena Kraljica neba i zemlje, kazao je pater Ivan Iko Mandurić.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale današnjemu propovjedniku, svim zborovima i svećenicima koji su uzveličali kako današnju svetkovinu tako i proteklu devetnicu, uputio je seonički župnik fra Vinko Kurevija.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com