Velika po svojoj malenosti

Foto: Crkva na kamenu

LEDINAC – Blagdan svete Male Terezije od Djeteta Isusa, najmlađe naučiteljice Crkve i zaštitnice misija, slavimo 1. listopada kada se spominjemo lika i nauka ove karmelićanke čija duhovnost privlači i nadahnjuje zvanja ne samo karmelskim nego i svim drugim redovima. Pred njezinom velikom malenošću zastali su i brojni teolozi a pape je nazvaše “najvećom sveticom modernih vremena” (Pio X.) i “Riječju Božjom našem vremenu” (Pio XI.).
Da i dalje zahvaća i Bogu približava mnoge koji Boga traže vidjelo se i u župi Ledinac koja je jedina župa u Hercegovini posvećena ovoj svetici u čast. Svake je godine na njezin blagdan u ovoj župi veoma svečano. Župnik don Ivan Kordić organizirao je devetnicu uoči proslave blagdana kada se prije večernje svete Mise u 18 sati molila krunica i pobožnost svetoj Maloj Tereziji. Na sam blagdan svečana sveta Misa slavljena je u 11 sati. Svetu Misu predvodio je i uputio prigodnu homiliju biskup Petar Palić, a u koncelebraciji bilo je 17 svećenika. Lijepo vrijeme omogućilo je vjernicima da sudjeluju na svetoj Misi i borave u dvorištu crkve budući da je velik broj župljana ispunio crkvu. Svetu Misu svojim je pjevanjem pratio župni zbor “Nebeske ruže”.
Biskup Petar istaknuo je da je sveta Mala Terezija “malena” samo u imenu, a velika u djelima, u svojoj poniznosti, velika je u svojoj malenosti. Gospodin malenima očituje svoju ljubav i po malenima ostvaruje svoje namisli. Molimo danas njezin zagovor da u svome životu kao maleni i ponizni uvijek imamo otvoreno srce za Božje djelovanje. Po životu i djelovanju svete Male Terezije pokušajmo otkriti koji bi bio put do ostvarenja naše svetosti.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je biskupu Petru i svećenicima na sudjelovanju u svetoj Misi, ministrantima, pjevačima i vjernicima što su bili dio ovoga euharistijskoga slavlja.

Izvor: Crkva na kamenu