Vinjani pod zaštitom sv. Josipa

Foto: www.opcina-posusje.ba

VINJANI – U župi Hercegovački Vinjani, općina Posušje, proslavljen je blagdan sv. Josipa zaštitnika župe. Ova župa je jedina na području Mostarsko-duvanjske čiji je zaštitnik upravo sv. Josip čiji spomendan slavimo 19 ožujka.
Vjernici, župljani i hodočasnici pripremali su se za proslavu ove svetkovine kroz veliku devetnicu svake srijede, devet tjedana, kao i kroz redovnu devetnicu, ali i trodnevnicu svetom Josipu. Svete Mise slavljene su u 18 sati.
Proslava blagdana sv. Josipa započela je dan prije molitvom ispred spomenika hrvatskim braniteljima u Hercegovačkim Vinjanima. Molitvu je predvodio župnik don Joko  Blažević moleći za sve poginule hrvatske branitelje, prvenstveno one iz ove župe. Nakon molitve u župnoj crkvi slavljena je sveta Misa uočnica koju je predslavio don Damjan Soldo, ekonom biskupskoga Sjemeništa u Travniku.
Na sam blagdan sv. Josipa slavljene su tri Mise u župnoj crkvi, a središnje misno slavlje bilo je u 11 sati uz prisutnost velikoga broja vjernika i hodočasnika, kao i svećenika i časnih sestara. Predvoditelj ovoga misnog slavlja bio je don Jozo Čirko, župnik u Šipovači-Vojnićima i profesor na Teološkom institutu u Mostaru, koji je u propovijedi naglasio važnost uzora svetoga Josipa svakom vjerniku, kao poniznog, skromnog, pobožnog, radinog, ali iznad svega pravednog, kako ga opisuje Sveto Pismo.
Župnik župe Hercegovački Vinjani, don Joko na kraju je zahvalio svima koju su sudjelovali u pripremama za ovu proslavu, kao i samoj proslavi, te braći svećenicima, svim vjernicima i dragom Bogu. Zahvalio je i svim dobročiniteljima i darovateljima uključenima u izgradnju nove župne kuće – pastoralnog centra. Inače, svake se srijede (srijeda je liturgijski dan u tjednu koji je posvećen svetom Josipu) župnik i nazočni župljani u liturgijskom slavlju napose mole za sve dobročinitelje i darovatelje.

Izvor: Crkva na kamenu/www.opcina-posusje.ba