Vjerno se pokori Njemu

Foto: tomislavcity.com

PRISOJE – Župe Buška jezera: Prisoje, Grabovica, Rašeljke i Vinica već godinama zajednički organiziraju slavlje sv. krizme. Naizmjence, svake godine, druga je župa domaćinom. Ove godine, u nedjelju 18. lipnja, ta je čast i dužnost pripala župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju. Iz župe Prisoje 13 krizmanika, iz Grabovice 9, iz Rašeljaka 4 i iz Vinice 4. Ukupno 30 krizmanika i krizmanica završnih osmoljetkaša u pratnji kumova, roditelja, rodbine, prijatelja i vjernika ispunilo je prisojačku župnu crkvu. Iako je polovica lipnja, mnogi su po zimskoj temperaturi (13° C), misno i krizmeno slavlje pratili ispred crkve. U koncelebraciji s Biskupovim delegatom i krizmateljem don Željkom Majićem, generalnim vikarom, sudjelovali su župnici: don Ivan Bebek iz Prisoja, don Blaž Ivanda iz Grabovice, don Mijo Klarić iz Rašeljaka, don Ante Ivančić – Rimski i don Luka Mamić, umirovljeni svećenici iz Grabovice, i o. Zvonko Martić iz karmelskoga samostana sv. Ilije, sa Zidina u grabovičkoj župi. Don Bariša Čarapina, vinički župnik, zbog blagoslova polja, nije sudjelovao u zajedničkom Euharistijskom slavlju, ali se, obavivši pastoralne obveze, priključio svećeničkom zajedništvu u župnoj kući u Prisoju.

Na ovo su slavlje došle i časne sestre, tetke krizmanika: s. Kazimira Mamić iz Splita i s. Viktorija Gadža iz Zadra. S. Danica Bilić i s. Manda Pršlja u pratnji dviju pripravnica došle su iz Sarajeva da zajedno s vjerničkom zajednicom mole za duhovna zvanja. Poseban povod bio je taj što se jedna od krizmanica, Marija Ivančić, odlučila za redovničko zvanje u njihovoj zajednici, Služavkama Maloga Isusa, koju je prije 127 godina osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup, Sluga Božji Josip Stadler. Mariju pratili živi darovi Duha Svetoga, od mudrosti do straha Božjega, čitava njezina života! U sv. Misi, uz redovite ministrante, posluživao je i biskupijski sjemeništarac – zadarski maturant Marko Brzović, rodom iz župe Prisoje. I njega pratio poseban Božji blagoslov prema svećeništvu!

Na početku sv. Mise predvoditelja i sve nazočne pozdravila je krizmanica Marija i župnik domaćin don Ivan Bebek.

“Stojimo pred vama, pred ovom našom župnom zajednicom i našim svećenicima, misleći na riječi Djela apostolskih: ‘Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama’. Svjesni smo da ‘nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom’. Sada, nakon dvije tisuće godina, naša nada prelazi u sigurnost Crkve jer Crkvu vodi Duh Sveti. Spremni smo primiti Duha Svetoga i njegove darove. Gledamo i vidimo da se nakon krizme mnogi krizmanici udaljuju i od Boga i od Crkve. Mnogo je tomu razloga. Nastojat ćemo surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima, izdignuti se iznad sivila naše letargične sredine s namjerom da služimo Bogu i svomu narodu. Danas na raskrižju života, kada tražimo svoje životne putove, preporučujemo se u Vaše molitve, generalni vikaru, molitve naših svećenika i čitave župne zajednice. Vi, dragi roditelji, primivši nas od Boga kao dar, mnogo ste uložili u naš rast i razvoj. Stojeći ovdje pred vama želimo vam od srca zahvaliti. Jer posijali ste u naše duše vjeru, gajili nadu i hrabrili ljubav prema Bogu i bližnjemu. I vama, dragi kumovi koje smo sami izabrali, hvala što ste prihvatili obvezu i dužnost da nas pratite i pomažete u našim vjerskim potrebama, a osobito u trenutcima krize, neodlučnosti i nesigurnosti”, rekla je, između ostaloga, krizmanica Marija.

Misna čitanja i molitve vjernika pripale su krizmanicima dok je s kora uvježbani župni mješoviti zbor predvodio liturgijsko pjevanje.

U propovijedi Biskupov je delegat, nakon što je pohvalio zajedništvo spomenutih četiriju župa povezanih s Buškim jezerom i koje se na poseban način očituje u krizmenim slavljima, pozvao krizmanike na vjerno vršenje Božjih zapovijedi. “Budete li mi se vjerno pokoravali i držali savez moj, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode”, snažna je poruka današnjega prvoga misnoga čitanja iz Knjige Izlaska (19,2-6). U vjernu vršenju i pokoravanju Božjim zapovijedima, koje je Isus sažeo u Dvije zapovijedi ljubavi, prema Bogu i bližnjemu, postižu se sve one plemenite želje i nakane koje su krizmanici izrekli u pozdravu. Vi tražite molitvu, nastavio je propovjednik. Budite sigurni da molitva Crkve, svećenika i vjernika, ne će izostati. No, od vas se traži otvoreno srce i vjerna suradnja s darovima Duha. I sam je Isus molio za svoje učenike. Ali namjerno okamenjenu srcu Jude Iškariotskoga ni Isusova molitva nije bila od koristi da izdajnik učini što je učinio.

Na kraju propovijedi, don Željko je ohrabrio sve vjernike da ostanu na svojim ognjištima, da sjetne uzdahe staraca zamijeni plač i smijeh novorođenčadi; da po novim rađanjima ne prestanu ređenja i zavjetovanja kojima je kroz dugi niz godina Gospodin blagoslivljao obitelji ovih župa.

Nakon misnoga blagoslova i uobičajena fotografiranja, krizmatelj je u pratnji župnika don Ivana i sjemeništarca Marka pošao u obiteljsku kuću podijeliti sakrament potvrde djevojki Vesni koja zbog smetnji u razvoju nije mogla biti dionikom slavlja u crkvi. Njezina radost zasigurno je bila vrhunac ovoga Duhovskoga slavlja u Buškom jezeru. Vesna, Bog ti sreću dao!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM