Vojna kapelanija proslavila blagdan sv. Mihovila

ČAPLJINA – Dana 28. rujna 2019. u vojarni “Božan Šimović” u Čapljini proslavljen je sv. Mihovil Arkanđeo, zaštitnik Vojne kapelanije u Čapljini i naslovnik kapelice te zaštitnik vojske i policije. Misno slavlje predvodio je vojni biskup msgr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju vojnoga kapelana don Ivana Turudića, susjednoga studenačkog župnika don Ivana Štironje, broćanskoga dekana don Đuru Bendera i don Nedjeljka Krešića, župnika iz Graca. Na svetoj Misi sudjelovalo je 50-ak vojnika, dočasnika, časnika, civilno osoblje i predstavnici udruge specijalne policije MUP-a HR HB.

Za vrijeme svete Mise biblijska čitanja čitao je potporučnik Slaven Perić, a don Ivan Štironja predvodio je skladno pučko pjevanje, služeći se novim molitvenicima za vojnike koje je pripremio Vojni ordinarijat.

U propovijedi, podsjećajući sve nazočne na početak Nicejsko-carigradskoga vjerovanja, u kojemu ispovijedamo vjeru u Boga “stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga”, biskup Tomo govorio je o naravi i službi anđela. U vezi s tim, citirao je tumačenje svetoga Augustina: “Dusi jesu anđeli, ali kada su dusi nisu anđeli, jer je anđeo ime službe, ne naravi. Ako tražim ime one naravi, duh je; ako tražim službu, anđeo je; po onome što jest, duh je; po onom sto radi, anđeo je.”

Podsjetio je na činjenicu da Crkva oduvijek ispovijeda vjeru u postojanje anđela. Pred kraj propovijedi podsjetio je na važnost misnoga predslovlja u kojem je sadržan poklik nebeskih sila i serafina: Svet, svet, svet Gospodin Bog vojska, kojim su oni klicali i iskazivali slavu Bogu a preuzet je iz knjige proroka Izaije.

Na kraju svete Mise vojni kapelan don Ivan Turudić zahvalio je Bogu, biskupu Tomi i okupljenim svećenicima. Posebna zahvala upućena je vojnicima, časnicima, dočasnicima i civilnom osoblju, koji su nesebično sudjelovali u obnovi kapelice. Uručene su im i prigodne zahvalnice. Naime, nedavno je postavljen novi krov na kapelicu, a do kraja godine planiran je dovršetak radova na ulazu u kapelicu. Nakon svete Mise u vojničkom klubu biskup Tomo, svećenici, vojnici, dočasnici, časnici i civilno osoblje ostali su u prigodnom druženju i razgovoru.

don Ivan Turudić

Izvor: Crkva na kamenu