Priopćenje

XVII. susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH

Foto: KTA

SARAJEVO – Sedamnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je u srijedu, 18. svibnja 2022. u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovala su i ostala tri člana Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Na zasjedanju su također sudjelovali predsjednik redovničke Konferencije fra Jozo Marinčić i trinaest članova i članica redovničke Konferencije među kojima jedan provincijal, četiri provincijalne glavarice i jedan vikar Provincije. Svojim molitvama susret su pratile članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu i Samostana sv. Klare u Brestovskom.

Sudionicima susreta su voditelj i zamjenik Đakonske pastoralne godine mons. Pavo Jurišić i fra Miro Relota prije početka kratko predstavili đakone iz cijele BiH koji ovih dana pohađaju razne crkvene institucije.

Pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren održao je izlaganje na temu: Mjesto i uloga redovništva u sinodalnom hodu u Crkvi. Podsjetivši da će u Rimu u listopadu 2023. godine biti održana redovita skupština Opće biskupske sinode o sinodalnosti Crkve, pojasnio je da grčka riječ sin-hodos znači zajednički put na kojem ostvaruju svoju krsnu pripadnost Isusu Kristu i poslanje u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Rekao je da se sinodalnost prvenstveno ostvaruje u okupljanjima na euharistijska slavlja i očituje po uspostavljenim tijelima među kojima po župnim i ekonomskim vijećima, pastoralnim povjerenstvima, udrugama organiziranih vjernika, pokretima, molitvenim zajednicama, mladima itd. Istaknuo je da je Crkva na zemlji trajno na putu prema eshatonu i da trebaju prihvatiti Crkvu kao sakrament Sina Božjega u svijetu. Podsjetio je da spomenuta Sinoda o sinodalnosti Crkve ima glavnu svrhu probuditi osjećaj zajedništva u Crkvi, oživjeti sudjelovanje svih, učiniti sve protagonistima i nastojati donijeti poruku radosne vijesti do nakraj zemlje. Govoreći o doprinosu redovnika i redovnica, kazao je da se posvećeni život rađa u Crkvi, raste i može dati evanđeoske plodove samo u toj živoj zajednici vjernog Božjeg naroda kroz radikalno nasljedovanje Isusa Krista u obliku zavjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće obogaćujući brojnim karizmama crkvenu duhovnu baštinu.

Tijekom diskusije biskupi i članovi redovničke Konferencije su govorili o sinodalnom putu na razini biskupija i uključivanju redovničkih zajednica u sinodalni hod mjesnih Crkava. Podsjećajući na značenje riječi sinoda, kojoj je u hrvatskom jeziku najbliža riječ suputništvo, i osvrćući se na sinodalni hod Crkve od njezinih početaka pa sve do današnjih dana, razgovarano je o traženju najboljih načina da svaka zajednica i svaki pojedinac dadnu svoj doprinos Crkvi koja je pozvana biti sve sličnija Isusu Kristu u svome hodu prema vječnosti u konkretnoj životnoj stvarnosti. Ukazano je na opasnost da sinodalni hod bude shvaćen kao parlamentarizam te da se pojedina mjesna Crkve zatvori u socijalna i ovosvjetska pitanja umjesto da taj hod bude uspinjanje prema Isusu Kristu koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život. Iznesena su i konkretna iskustva sinodalnog hoda naših biskupijskih zajednica u BiH u koji su se uključili svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji i vjeroučiteljice i drugi članovi Božjega naroda.

Sudionici su također saslušali osvrt na tijek prošloga susreta održanog, 21. travnja 2021. na istom mjestu pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića. Tom prigodom kardinal Puljić je održao uvodno izlaganje o izgradnja crkvenog i redovničkog zajedništva. Istaknuo je da je ključ za razumijevanje zajedništva okupljanje oko jednog žarišta. Napominjući da je zajednica eshatološka stvarnost, spomenuo je temeljne preduvjete evanđeoskog zajedništva između braće odnosno sestara koji su izabrali Krista za svoga vođu.

Sarajevo, 18. svibnja 2022.
Tajništvo BK BiH

Izvor: Crkva na kamenu/ KTA