U zagrljaju Velike Gospe prisojačke

Foto: http://www.tomislavcity.com

PRISOJE – Na proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoje se slilo mnoštvo vjernika. Domaćim župljanima pridružili su se hodočasnici iz ostalih buškoblatskih župa kao i oni rasuti po svijetu, a koji su ovih ljetnih dana pristigli u rodni zavičaj. Došli su na mjesto gdje se osjećaju “sretno” i tako se pridružili “koloni hodočasnika” koji na današnji dan hrle u brojna marjanska mjesta i svetišta, kazao je fra Zoran Kutleša koji je predvodio koncelebrirano sveto misno slavlje.

Možda se danas pitamo zašto kažemo “Velika Gospa”. Svijet u kojem živimo ne priznaje poniznost, ali Gospa je zbog svoje ponizosti, jednostavnosti i povjerenja bila velika u Božjim očima. Zato je je dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Ona nas danas poziva na obraćenje, na činjenje dobra i da se ne umislimo da ne možemo biti bolji. Taj odnos možemo poboljšati prema Bogu i prema bližnjima, ponajprije u svojim obiteljima, kazao je između ostaloga u propovijedi fra Zoran Kutleša.

Središnoj proslavi prethodile su mise trodnevnice (na kojima su pjevali gosti zbor iz Bile, zbor mladih iz župe Ancora i Veliki zbor) tijekom kojih su vjernici imali prigodu i za svetu ispovijed te se tako kroz molitveni program pripremiti za ovaj veliki dan. Župnik don Ivan Bebek na kraju misnoga slavlja zahvalio je Bogu na lijepome vremenu, današnjem propovjedniku te svima koji su pomogli u pripremi proslave prisojačke Gospojine.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com