Započeli Studijski dani obilježavanja 35 godina Caritasa Mostar

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Potocima započeli su 12. listopada, u 9 sati, Studijski dani Caritasa Mostar prigodom proslave 35. obljetnice postojanja i djelovanja ove crkvene ustanove. Ova je obljetnica protkana geslom “Živimo ljubav”, što je ujedno i misao vodilja svih djelatnika i korisnika mnogobrojnih Caritasovih ustanova u Hercegovini. Program prvoga studijskog dana započeo je prikazivanjem filma o nastanku, radu, djelovanju i ciljevima Caritasa Mostar-Duvno Trebinje-Mrkan. Prekrasan i dirljiv film, koji prikazuje pojedinačno svaku ustanovu, njezine korisnike i rad izazvao je gromoglasan pljesak svih prisutnih. Prisutnima se zatim obratio ravnatelj Caritasa dr. don Ante Komadina, izrazivši svima dobrodošlicu i progovorivši o radu Caritasa i o ovoj obljetnici. Obilježavanje 35. obljetnice neke ustanove možda i nije neki veliki povod, jer se tradicionalno slave “okrugle” obljetnice. Unatoč tome odlučili smo proslaviti 35 godina djelovanja Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan zato što smo htjeli širu javnost što temeljitije informirati o svome djelovanju, očitovati svoju spremnost na suradnju sa svima i potaknuti pojedince i skupine na izgradnju solidarnijega i osjetljivijeg društva, posebice prema siromašnima i onima koji su u bilo kakvoj duševnoj i tjelesnoj potrebi i nevolji. Geslo ove obljetnice je “Živimo ljubav!” Sve ustanove koje je utemeljio Caritas hercegovačkih biskupija ukazuju i očituju naše temeljno opredjeljenje – bilo da je riječ o djeci, mladima, obiteljima, osobama s invaliditetom, starijima i teško bolesnima, uvijek nastojimo promicati i živjeti ljubav. Ovo geslo nije samo naš indikativ, obilježje i stil našega djelovanja, ono je i naš imperativ. Isus Krist, istobitan s Ocem i Duhom Svetim, Izvor svake ljubavi, prošao je ovom zemljom čineći dobro. On je naložio i zapovjedio svojim učenicima: “Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio”, poručio je don Ante.

Zatim je riječ preuzeo biskup Ratko govoreći o ljubavi i djelovanju iz ljubavi. Tema Biskupova predavanja bila je “Odgovorni za karitativnu djelatnost Crkve”.

Drugo predavanje imao je msgr. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa s temom “Volontarijat u djelovanju župnoga Caritasa”.

Na konferenciji za novinare izjave su dali i na pitanja novinara odgovarali ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI, Radoslav Dodig, direktor Caritasova poduzeća Rad-Dar, don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru, don Josip Bošnjaković, voditelj Bračnoga i obiteljskoga savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ante Bender, ravnatelj Caritasova doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem Betanija.

Program je dalje nastavljen s predavanjima i radionicama za muškarce i žene, a sutra, 13. listopada, predviđena su također predavanja na temu “Palijativna skrb – Sve što god činite neka bude s ljubavlju” (1 Kor 16,14).

Izvor: Crkva na kamenu