Započeo “Advent na Buni”

Foto: http://www.zupablagajbuna.ba/

BUNA – Župa Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna i ove je godine krenula u susret Isusu. Uoči prve nedjelje došašća, u subotu, 26. studenog, započelo se s pripremama. Ni kišan dan nije pokolebao njihove mlade župljane da krenu s uređenjem crkvenoga dvorišta. S kabanicama i kišobranima krenulo se u uređenje. Napravljene su jaslice pokraj ulaza u crkvu, adventski vijenac ispred crkve, ukrašen je bor i cijelo dvorište te su postavljeni šatori i stolovi za druženje. Kada je sve završeno s ukrašavanjem i uljepšavanjem onoga izvanjskog, započelo je urešavanje onoga unutarnjega. A što je ljepše za srce i dušu od molitve i pjesme za Isusa. Misno slavlje započelo je u 18 sati koje je predvodio kapelan don Damir Pažin uza suslavlje župnika don Nikole Menala. Nakon svete Mise svi su se okupili ispred crkve i na adventskom vijencu uz blagoslovnu molitvu zapalili prvu svijeću – znak prve nedjelje došašća. Nakon blagoslova nastavljeno je druženje u dvorištu. Uz pjesmu i razgovor kušalo se kuhano vino, kobasice i fritule što su pripremali mladi iz župe.

Na ovaj način župa je započela s adventom – vremenom iščekivanja našega Gospodina i vremenom naše duhovne priprave za taj događaj. Advent nam je (“adventus” – nazočnost, dolazak, došašće) ispunjen radosnom nadom susreta s Očekivanim, koji je već u povijest došao kao jedan od nas, i nadom susreta s Očekivanim koji će doći, kao pobjednik, za nas.

Kroz tjedan nastavljaju s Misama zornicama, također pripravom kroz svetu Misu, molitvu, pjesmu i sakrament svete ispovijedi, a već sljedeće subote, na Djetinjce, nakon svete Mise i paljenja druge adventske svijeće djeca iz župe pripremaju kratki mjuzikl  koji je svojevrstan dar za njihove roditelje. Najavio se i sv. Nikola da će istu večer navratiti u župu te darovati djecu do četvrtoga razreda osnovne škole.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupablagajbuna.ba/