Zavjet misionara na grobu Petra Barbarića

 

TRAVNIK – Grob Petra Barbarića, u sjemenišnoj crkvi, mjesto je nadahnuća koje rado pohađaju vjernici Središnje Bosne. Uz hodočasničke grupe, ponajviše četvrtkom, dirljivo je gledati mlade, učenike kako dolaze na grob i čine zavjete. Osobito je dragocjen pohod svećenika hodočasnika. U četvrtak, 23. veljače 2017., u sjemenišnu crkvu, hodočastio je misionar don Bernard Marjanović, rodom iz župe Rotimlja kod Stoca, koji kao misionar djeluje u Tanzaniji.

Dolazak misionara u Sjemenište u Travniku nije slučajan. Ranija misionarska djelovanja koje je Crkva na ovim prostorima činila uvelike su vezani za oce isusovce koji su vodeći Sjemenište u Travniku utkali đacima svijest o smislu i potrebi misija. Od misionara koji su svoje misijsko zvanje otkrili u Travniku, s ciljem oteti zaboravu, može se spomenuti Bernarda Kohnena, o. Stjepana Mlakića od Fojnice i o. Serafina Trvtkovića iz Neretvice. Zahvaljujući misionarskom djelovanju, u sjemeništu Travnik, rođeno je misionarsko zvanje o. Ante Gabrića.

U crkvi punoj hodočasnika, misionar Bernard progovorio je o važnosti susreta s Bogom u otajstvu euharistije koje nas preobrazuje. Svi pred Bogom i za Boga imamo isto dostojanstvo i jednaku važnost živjeli ovdje ili u Africi. I oni ljudi, djeca u Africi, koje ne poznajemo, za nas su bezimeni ali za Boga su jednako važni kao i mi. Stoga je potrebno i na te “bezimene” djelima dobrote misliti. Približivši im život Crkve u Tanzaniji misionar je zahvalio na molitvama i svemu što čine za misije. Zadržavši se kratko u molitvi na grobu Peta Barbarića, don Bernard je u pratnji nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luke Tunjića, otišao na predviđeni susret s gimnazijalcima ovoga Centra.

U auli Centra, svi gimnazijalci sa svojim profesorima, dočekali su drage goste sa željom da saznaju malo više o životu njihovih vršnjaka u Tanzaniji, osobito o njihovim školama i problemima mladih. Mons. Tunjić približio je strukturu organizacije misija te detaljnije podatke o misijskim aktivnostima Crkve. Don Bernard je prikazao život u svojoj misiji, približio način i probleme školovanja djece u Tanzaniji. Uime Vijeća učenika, maturantica Ines, uime cijelog Centra predala je dar od 1800 KM za potrebe gladne djece u don Bernardovoj misiji. Neka ovakvi susreti budu poticaj za činiti više za misije i naše misionare.

Izvor: Crkva na kamenu/missio.ba