Završena ovogodišnja sezona djelovanja biskupijskog duhovnog pokreta “Mi ViDiMo”

MOSTAR – U četvrtak, 25. svibnja, u katedralnoj dvorani u Mostaru upriličena je posljednja tribina duhovnoga pokreta mladih “Mi ViDiMo” za ovu akademsku godinu.
Ovoga četvrtka mladi su za gosta predavača izabrali domaćina, župnika katedrale Marije Majke Crkve, don Josipa Galića koji je održao predavanje na temu “Zašto još uvijek vjerujem?”
U svome izlaganju don Josip se dotaknuo povezanosti između vjere i znanosti, posebno istaknuvši kako se one ne nalaze u sukobu, kako se nekad čini, nego upravo suprotno, jedna drugu nadopunjuju. U tom pogledu, predavač je istaknuo kako su brojni znanstvenici i veliki filozofi prošli zemljom živeći svoju vjeru, što posebno potvrđuje tu tezu.
“Vjera je hod: iz neznanja u znanje, iz besmisla u smisao, iz tame u svjetlo”, kazao je don Josip.
Nadodao je kako za život nije dovoljna samo vjera. Potrebno ju je upotpuniti milošću Božjom i dobrim djelima jer nas samo tako ispunjen život vodi u vječnost s Kristom.
Također, mladi iz publike imali su priliku postaviti pitanja gostu predavaču. Jedno od njih je bilo što don Josip misli o stavu: “Krist da. Crkva ne.” Osudio je taj stav nadodavši kako se ljudi kao pojedinci mogu lako izgubiti na životnom putu zbog čega je potrebno biti dio zajednice u kojoj se čuva polog vjere.
Na samome kraju, studentski kapelan don Branimir Bevanda iskoristio je priliku i izrazio zahvalu prvenstveno dragome Bogu, ali i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli radu biskupijskoga duhovnog pokreta koji je u svom dvogodišnjom djelovanju organizirao čak 57 događaja. Uz vrlo poučno predavanje, okupljenu mladež su zabavili skečevi dramske sekcije pokreta, a na poseban način oduševile izvedbe Duhovnoga sastava “Beneficium” iz Gradnića.

Barbara Damjanović

Izvor: Crkva na kamenu