Duhovna obnova i pučke misije u Tomislavgradu

Foto: http://www.samostan-tomislavgrad.info/

TOMISLAVGRAD – U župi sv. Mihovila Arkanđela u Duvnu (Tomislavgrad) od četvrtka, 10. ožujka do nedjelje 13. ožujka 2016. održane su pučke misije.

Ovu jedinstvenu četverodnevnu duhovnu obnovu ove najveće i glavne župe duvanjskoga dekanata predvodio je fra Damir Pavić, župnik župe Brestovsko. Posljednje pučke misije u ovoj župi održane su davne 1989. godine u sklopu proslave 150. obljetnice osnutka župe.

U Godini milosrđa i vjerničkom hodu prema Uskrsu ova duhovna obnova bila je najizvrsnija duhovna priprava vjernomu katoličkom duvanjskom puku da se duhovno osvježi, obnovi i pripravi za središnji blagdan naše vjere – Uskrs. Zaufana molitva Gospine krunice i druge omiljene pučke pobožnosti: Put križa i Gospin plač, koji se u ovoj župi tradicionalno pjeva po ulogama, popraćeni pjesmom i jednostavnim, nadahnutim i svakom razumljivim staleškim predavanjima i prigodnim homilijama voditelja ispunjale su i odjekivale duvanjskom bazilikom. Središte i vrhunac svakog dana bila je dakako sv. misa s prigodnom homilijom te klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Program misija započeo je u četvrtak u 11 sati svetom Misom u centru “Nova nada” u podružnici župe u Kovačima, gdje se intelektualno, terapeutski i duhovno skrbi za djecu s posebnim potrebama.

Svaki dan u prijepodnevnim satima voditelj je bio na raspolaganju za osobne susrete s pojedinim župljanima, a prvoga dana, u četvrtak navečer, bio je upriličen i zajednički susret sa svim skupinama koje djeluju u župi: župni zborovi, Frama, OFS, ministranti, čitači, vjeroučitelji… U kraćem nagovoru fra Damir ih je sve ohrabrio i potakao “da i dalje budu radosni i vjerni suradnici svojim svećenicima i zauzeti članovi svoje župe”.

Svetu Misu i klanjanje prvoga dana animirao je zbor iz područne crkve sv. Stjepana iz Stipanića.

Drug dan pučkih misija program je započeo misnim slavljem u mjesnom staračkom domu, a u poslijepodnevnom dijelu održana je i omiljena pobožnost Put križa. Prema naputcima pape Franje od petka ujutro do subote ujutro u bazilici je bilo organizirano i cjelonoćno molitveno bdijenje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Na taj se način i ova župna zajednica pridružila inicijativi pape Franje za Godinu milosrđa pod nazivom “24 sata za Gospodina”. Ovaj drugi dan sv. Misu i Put križa animirao je veliki župni zbor.

Treći dan misija župljani su prijepodne imali prigodu za osobni susret s fra Damirom, a cjelovečernji program animirala je Frama.

U nedjelju, 13. ožujka, završili su misijski dani, odnosno duhovna obnova ove župe. Najprije je veliki župni zbor od 10 sati pjevao Gospin plač, a u 11 je sati u prepunoj bazilici slavljena svečana sveta Misa koju je u zajedništvu s voditeljem misija fra Damirom Pavićem, župnikom fra Velimirom Bagavcem i drugim svećenicima predslavio i vjernom puku uputio svoju pastirsku riječ vojni ordinarij u BiH, biskup Tomo Vukšić. Završno misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao veliki župni zbor. Na kraju slavlja u ime svih župljana dvije obitelji uručile su prigodne darove biskupu Tomi i voditelju pučkih misija fra Damiru. Ovu bogatu duhovnu ponudu i program svih dana pučkih misija prenosio je HRTG. “Gospodina molim i čvrsto se nadam da će ovo sjeme Božje riječi koje je posijano u vaša srca naći plodno tlo, niknuti i uroditi bogatim plodom”, bile su oproštajne želje voditelja misija fra Damira.

Josip Stanić i Ivan Malekin

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.samostan-tomislavgrad.info/