Zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta gostovao u župi Briješće

BRIJEŠĆE – Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta iz Mostara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, pod vodstvom prof. Nike Luburića, gostovao je u petak 12. svibnja 2017. u sarajevskoj prigradskoj župi Briješće. Pjevače studentskoga zbora s njihovim voditeljem pozvao je i ugostio župnik te župe i glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner. Toga je dana župa Briješće slavila svoj patron, blagdan sv. Leopolda Mandića. Radi toga je župnik pozvao pjevače studentskog zbora kako bi oni svojim pjevanjem uljepšali misno slavlje i patron župe.

Pjevači zbora, pod vodstvom prof. Luburića, toga su dana pjevali na svečanoj svetoj Misi koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić u suslavlju biskupa iz Klagenfurta mons. Aloisa Schwarza, koji je prigodom proslave župnoga blagdana vjernicima uputio svoju propovijed. U koncelebraciji su bili župnik Vajdner i drugi svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.
Župna je crkva toga dana bila dobro posjećena iako je veliki broj župljana, tijekom prošlog rata zbog ratnih opasnosti i nakon rata, napustio župu jer su vjernici, štovatelji sv. Leopolda toga dana iz okolnih sarajevskih župa hodočastili na zavjet sv. Leopoldu kako je to, zapravo, običaj od osnutka te župe.

Župa Briješće osnovana je ne davne 1984. godine odvajanjem od župe Stup. U vrijeme osnivanja župe bilo je oko 600 vjernika. Prije rata župa je brojila oko 900 vjernika. Zbog poznatih ratnih događanja počelo je iseljavanje katolika. Župa danas broji 252 župljanina u oko 100 obitelji. Sad kad je proces iseljavanja katolika zaustavljen, vrijeme je, da se broj katoličkih vjernika u Sarajevu i Briješću stabilizira. Broj mladih u toj župi nudi tu nadu i optimizam.