Kroz zemaljske nevolje u nebesku diku

Foto: http://www.zupa-posusje.com/

POSUŠJE – Sto četrdeset i četiri krizmanika i krizmanice opečaćeno je darovima Duha Svetoga u nedjelju, 24. travnja 2016., u prostranoj kripti nove crkve u Posušju. Župnik fra Mladen Vukšić sa svojim suradnicima i suradnicama pripremao je krizmene kandidate, polaznike prvoga razreda srednjih škola. Prošle godine nije bilo sv. krizme, jer su učenice i učenice osmoga razreda čekali da sv. potvrdu prime u prvom razredu srednje.

U početku srdačan pozdrav jedne krizmanice i župnikova dobrodošlica biskupu Ratku Periću, koji je u veljači, na župnikov poziv održao predavanje zaručničkim parovima, a u ožujku predvodio euharistijsko slavlje na svršetku pučkih misija u župi.

“Kroz mnoge nam je nevolje ući u kraljevstvo Božje” – biskup je tu rečenicu iz prvoga misnog čitanja Djela apostolskih (14,22) uzeo za temu prigodne homilije i poruku krizmanicima i svim sudionicima misnoga i krizmenoga slavlja. Tu su paradoksalnu misao izvorno u svojim propovijedima ponavljali apostoli Pavao i Barnaba na svojim misijskim putovanjima idući od sela do sela i od grada do grada bodreći Kristove vjernike da ustraju u vjeri jer: svima nam je proći kroz mnoge nevolje da bismo prispjeli u kraljevstvo nebesko. Nevolja je ono što ne-volimo, što nam nije-po-volji, a valja nam podnositi u životu. Nevolja je naša tjelesna i svaka druga bolest, nemoć, starost. Nevolja je naša slaba intelektualna strana: loše shvaćanje, hrđavo pamćenje, nezrelo razmišljanje, produžni rok, popravni ispit, padanje na godinu! Nevolja je naša moralna bijedna strana, naši padovi, neuspjesi, nerazumijevanja. A upravo takva nevolja, hrabro podnesena i pobijeđena, brusi nas i odgaja, poučava, ispravlja i upravlja naše korake uskim i strmim putovima prema vratima nebeskoga kraljevstva. Krist je prošao ljute nevolje nemilosrdna zlostavljanja, nepravedna bičevanja, užasna poniženja, krunjenja, razapinjanja, sramotne smrti. Ali je u svemu hrabro odolijevao, predajući sve u Očeve ruke. I uskrsnuo. I uzašao Ocu nebeskomu. I proslavljen zauvijek u nebu.

Evo poruke svima nama, osobito vama, mladi, koji imate svojih nedostataka na svakome području, ali valja se boriti, učiti i mučiti. Koliko onaj športaš mora provesti sati u vježbanju da bi mogao nastupiti u nekoj utakmici? On ne žali utrošiti desetke i desetke sati treninga samo radi desetak minuta prave ligaške igre. A ovdje je u pitanju naša vježba za vječnost. Tu vam pomažu vaši roditelji, škola, Crkva. Vidite li da vam dajemo posebnu sakramentnu Duhovu snagu, darove mudrosti i jakosti, da s njima surađujete kroz nevolje, kojih ne će u životu nedostajati. Ne zaboravimo: nakon praroditeljskoga grijeha mi smo prognani sinovi Evini u ovoj suznoj dolini!

Misno-krizmeno slavlje potrajalo je sat i pol vremena. Župni zbor, koji je pratio tijek sv. Mise, za vrijeme dijeljenja sv. krizme redovito na pjeva. Vjernici su bili pozorni motreći sam čin sv. potvrde, a roditeljima je preporučeno da se mole za svoju djecu dok budu primala pečat dara Duha Svetoga.

 Župnik je fra Mladen u župnoj rezidenciji počastio biskupa i druge svećenike koji su došli izraziti čestitke na krizmenoj svečanosti.

Prema župnikovu izvješću, župa Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije u Posušju imala je prošle godine vjernika: 10.032; vjenčanja: 66; sprovoda 85; krštenja: 125; prvopričesnika: 154.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM