Župljani župe Potoci kod Mostara u posjetu Svetištu sv. Jakova Markijskog u Deževicama

POTOCI/DEŽEVICE – Kako je već u tradiciji u Svetištu sv. Jakova Markijskog u Deževicama, Mlade nedjelje u proljetno, ljetno i jesensko vrijeme slave se na mjestu gdje je sv. Jakov obitavao. Tako je i ove Mlade nedjelje velik broj hodočasnika iz Fojnice, Kreševa, Kiseljaka, Viteza, Busovače, Travnika, Splita, Zagreba i Hercegovine došao slaviti ovoga sveca upravo na onom mjestu gdje je za vrijeme svoga boravka u Bosni živio svoj isposnički i redovnički život.

U ranim jutarnjim satima rijeke hodočasnika slijevale su se u svetište sv. Jakova. Jedna od većih skupina ove Mlade nedjelje bila je grupa hodočasnika iz Potoka kod Mostara sa svojim župnikom don Josipom Galićem. Hodočasnike iz Hercegovine dočekao je župnik i čuvar svetišta vlč. Marin Marić, koji je na samom početku hodočasnicima izrazio dobrodošlicu te ih upoznao s tijekom liturgijskih događanja. Već prema tradiciji u 10,30 sati ispred župne crkve rijeke hodočasnika krenule su molitvom krunice i s kipom sv. Jakova Markisjkog prema špilji ovoga sveca. Ove Mlade nedjelje krunicu su predmolili vjernici iz župe Potoci. Nakon pobožnosti krunice u 11 sati krenulo je sv. misno slavlje koje je slavio don Josip Galić, župnik u župi Presvetoga Srca Isusova u Potocima kod Mostara.

Župnik Galić, u svojoj je propovijedi istaknuo važnost brige za obitelj, te stavio naglasak kako je obitelj rasadište dobra u cijelome svijetu. Mi katolici moramo bježati od zla, birati dobro, jer jedino dobro vodi k putu milosti. Nijedan čovjek ne smije zaboraviti od kuda je, tko mu je dao život, te kome treba biti zahvalan. Malo je potrebno da sve bude dobro, ali mi vjernici ponekad i to malo ne znamo otkriti, nego se izgubimo u zemaljskim ponudama i lažnim uživanjima, rekao je na kraju svoje propovijedi župnik Galić.

Tijekom svete Mise na Vrelu svetoga Jakova Markijskog od ranih jutarnjih sati na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi bio je vlč. Oliver Jerković, odgojitelj u internatu KŠC-a sv. Josip u Sarajevu. Svojim pjevanjem liturgijsko slavlje uljepšao je zbor iz župe Presvetoga Srca Isusova iz Potoka kod Mostara, predvođeni s. Bibijanom Ćurlin.

Na samom kraju svete Mise, upravitelj svetišta vlč. Marić, zahvalio je na prvom mjestu dragome Bogu koji iz dana u dan ovo svetište blagoslivlja svojom milošću. Također je zahvalio i svim hodočasnicima koji na ovom mjestu traže, ištu i mole milosti od našega zagovornika kod Boga, sv. Jakova Markijskog. Posebnu zahvalnost izrekao je župniku Galići i pjevačima koji su uljepšali misno slavlje. Nakon svete Mise druženje uz pjesmu i okrjepu nastavljeno je u Hodočasničkom domu. Sljedeća Mlada nedjelja je 10. srpnja 2016., kada je i obljetnica blagoslova kipa sv. Jakova Markijskog u Deževicama koju će slaviti mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Izvor: Crkva na kamenu