Biskup Slavko Večerin pokopan u kripti subotičke katedrale Sv. Terezije Avilske

Foto: KTA

Sprovodnu misu zadušnicu za subotičkog biskupa Slavka Večerina i potom obrede ukopa predvodio je u četvrtak 1. rujna 2022. u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Német SVD.
U koncelebraciji su bili nad/biskupi ili njihovi delegati iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, s Kosova, iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Rumunjske, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Srbiji mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, redovnički poglavari ili njihovi delegati i svećenici Subotičke i susjednih biskupija, na čelu s preč. Ferencom Fazekasom, privremenim dijecezanskim upraviteljem Subotičke biskupije.
Nakon svečanoga ulaska biskupa i svećenika koncelebranata te asistencije, liturgijsko slavlje započeo je biskup Német. On je i propovijedao na mađarskom jeziku. Vjerničkoj se zajednici na hrvatskom jeziku obratio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar.
Na koncu mise, riječima potpore u ime biskupa i Božjeg naroda Mađarske obratio se mons. Balázs Bábel, nadbiskup i metropolit Kalačko-kečkemetske biskupije, koja je sjeverni susjed Subotičke biskupije, te đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, koji se obratio u ime predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića: „Mi, ljudi, snujemo, pravimo planove, no Trojedini Bog je onaj koji nas je stvorio u svojoj providonosnoj ljubavi, i koji nas privlači k Sebi. Tako smo i mi prihvaćali dragoga pokojnika kao jednog od najbližih suradnika biskupa Ivana Penzeša te smo se kao episkopat obradovali njegovom imenovanju subotičkim biskupom, na Malu Gospu prije dvije godine. Zajedno s njim smo snovali uzajamnu podršku, doprinos rastu Crkve i kraljevstva Božjega na područjima naših odgovornosti. Vjerničko kršćansko iskustvo pokojnog biskupa Slavka bilo je da je Bog i prije nego što se mi otvaramo Njegovoj riječi i Njegovim naumima, izabrao nas, te je svojim Svetim Duhom oraspoložio naše srce za uzvrat ljubavi. Stvoreni smo na Njegovu sliku, s Kristom hodimo, u Kristu je naš smiraj i naša budućnost. Iznenadila nas je vijest o moždanom udaru biskupa Slavka. Zajedno smo s vama molili, u nadi da će se on oporaviti. No, danas smo svi pozvani produbiti vjeru da je Krist Gospodin, da su Njegova vremena i vjekovi, te obnoviti svoje povjerenje u Njegovu ljubav, Njegovo vodstvo Crkve, osobne i zajedničke povijesti. Vjerujući da je Trojedini Bog s ove i one strane našega ljudskog života te da On ne može dopustiti da propadne niti jedno stvorenje Njegove ljubavi, ovih smo dana okupljeni oko pokojnoga biskupa Slavka, koji vas je toliko puta okupio oko ovoga euharistijskoga stola, a Gospodin ga je sada pozvao za svoj nebeski stol. Istodobno, želimo i dalje biti podrška Vašoj dragoj biskupiji u granicama naših mogućnosti. Ispunio nas sve Gospodin svojim mirom“, kazao je nadbiskup Hranić.
Završna riječ zahvale uputio je preč. Fazekas: „Preuzvišena gospodo nadbiskupi, biskupi, prečasna braćo svećenici, časne sestre, časna braćo redovnici, predstavnici Crkava i vjerskih zajednica, poštovane dame i gospodo iz javnog, političkog i kulturnog života, poštovane predstavnice i predstavnici nacionalnih vijeća, drage sestre i braćo u Kristu!
U ovim žalosnim trenutcima oproštaja od našeg dragog biskupa Slavka Večerina, naviru nam osjećaji tuge. Očekivali smo da će on još puno godina biti s nama, i da će još mnogo toga ostvariti od onoga što je namjeravao kao pastir subotičke Crkve. Kao njegov dugogodišnji prijatelj, još od bogoslovskih dana u Zagrebu, bio sam sretan kad je bio imenovan biskupom. Znam da mu imenovanje nije lako palo, ali se odgovorno predao Božjoj volji. Mnogo je toga i ostvario u svojoj kratkoj pastirskoj službi. Međutim, njegova iznenadna i teška bolest sve je to prekinula. U ovom trenutku zahvalimo dragom Bogu, što smo imali dobrog pastira u osobi mons. Slavka Večerina. Hvala i njemu samom za sve što je učinio za Subotičku biskupiju, što je ljubio svoj narod, svoje stado, cijenio i uvažavao nas, svoje suradnike. Neka ga milosrdni Gospodin nagradi vječnim životom!
U ime Subotičke biskupije, zahvaljujem svima za izraze sućuti. Ujedno, izričem kršćansku sućut svima vama koji ste ga poštivali ili vas je s njim vezalo prijateljstvo. Zahvaljujem na osobiti način mons. Stanislavu Hočevaru, beogradskom nadbiskupu i metropolitu za njegovu blizinu kroz proteklih mjesec dana. Jednako hvala mons. Ladislavu Németu, zrenjaninskom biskupu i predsjedniku Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, što je predvodio današnje obrede. Hvala mons. Đuri Hraniću, nadbiskupu i metropolitu đakovačko-osječkome i mons. Balázsu Bábelu, nadbiskupu i metropolitu kalačko-kečkemetskom na riječima potpore. Poštovani mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, otpravniče poslova Apostolske nuncijature u Republici Srbiji, hvala Vam za nazočnost. Prije mise ste nam donijeli pismo državnog tajnika Svetoga Oca kardinala Pietra Parolina koji nam se obratio u ime Svetog Oca Franje u kojem zahvaljuje dragom Bogu za svjedočanstvo vjere pokojnog biskupa Slavka, za njegove molitve, žrtve i pastirsko služenje koje je vršio s tolikom brigom. Prenesite naše pozdrave i izraze odanosti Svetom Ocu.
Jednako tako zahvaljujem nadbiskupima i biskupima za sudjelovanje u ovim obredima. S nama su večeras: mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit, apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. Rrok Gjonllenshaj, barski nadbiskup, podpredsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, mons. Fülüp Kocsic, nadbiskup metropolit grkokatoličke hajdudoroške eparhije, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup, mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, mons. Đura Džudžar, eparhijski biskup eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur, mons. Böcskei László, biskup Oradee, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Pál József Csaba, temišvarski biskup, mons. Ivan Štironja, kotorski biskup, mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, mons. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskup, mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru, mons. Tómás Tóth, tajnik Mađarske biskupske konferencije, preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, don Lenc Sopi, delegat biskupa prizrensko-prištinskoga, o. Vladimir Sedlak, delegat križevačkoga vladike i o. Nikola Grizelj, delegat provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa.
Hvala na brojnim izrazima sućuti, osobito srpskom patrijarhu Irineju i direktoru kancelarije za Crkve i vjerske zajednice Ministarstva pravde Vladimiru Roganoviću.
Preuzvišena gospodo nadbiskupi i biskupi! Hvala Vam za nazočnost i potporu Subotičkoj biskupiji, koju ste danas iskazali svojim dolaskom. Iskreno hvala svim predstavnicima vjerskog i društvenog života. Hvala svima koji su pridonijeli da današnji obred bude molitven i dostojanstven, a na osobit načini katedralnom zboru i glazbenicima. Hvala vama dragi vjernici laici koji ste temelj i budućnost Subotičke biskupije“.
Posljednja postaja molitve za pokojnoga biskupa bila je prije samoga ukopa. Predvodio ju je biskup Német. Kovčeg s biskupovim zemnim ostacima je, nakon toga, spušten i pokopan u nišu kripte subotičke bazilike.
Euharistiju i sprovodne obrede glazbeno su animirali katedralni zborovi „Albe Vidaković“ i „Sveta Terezija“ pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.
Misi i ukopu su nazočili brojni predstavnici tijela Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, grada Subotice, diplomacije Hrvatske i Mađarske, nacionalnomanjinskih vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara, Srpske pravoslavne Crkve i Crkava reformacije. Na misi su sudjelovale i redovnice, članice svih redovničkih družbi koje djeluju u Bačkoj.
Tijekom popodneva, od vremena kada je biskupovo tijelo doneseno i postavljeno na odar ispred ulaska u svetište katedralne crkve, u molitvi su se smjenjivale članice i članovi svih osam subotičkih katoličkih župa, odajući počast preminulom biskupu zajedničkom i osobnom molitvom. Uz odar su bili čuvari „Božjeg groba“ i Vitezovi sv. Jurja. Prije početka euharistije i koncelebranti su iskazali počast i pomolili se uz zemne ostatke pokojnoga biskupa.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA