Obilježeno 30 godina Hrvatskoga pastoralnog vikarijata u Limi i 20 godina župe sv. Leopolda Mandića

Dani hrvatskoga vikarijata i župe u Peruu

Godina Gospodnja 2017. je posebna za župnu zajednicu peruansko-hrvatskog centra sv. Leopolda Mandića u Limi. Na poseban način daljnjom i bližom pripravom cijela zajednica se pripremala za ove posebne obljetnice koje smo ovih dana proslavili.

Cijelu godinu zajednica se pripremala kroz devetnice i zavjetne dane sv. Leopoldu ali i kroz bližu proslavu kroz devetnicu Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije kada je bilo i središnje misno slavlje i posebni dan obilježavanja ovih obljetnica. Svaki dan devetnice su pripremili članovi druge redovničke zajednice ili nekog od pokreta te animirali liturgijsko pjevanje. Devetnici su prethodili također koncerti duhovne glazbe svake nedjelje u večernjim satima i duhovne obnove za sve grupe župne zajednice kroz mjesec listopad koje su predvodili i propovijedali biskupi i svećenici grada Lime.

Ove godine smo također imali radost da nas je posjetio ponovno jedan od naših biskupa. Na poziv župnika mons. Drage Balvanovića, posjetio nas je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni Ordinarij u BiH u pratnji vlč. Marijana Stojanovića, vojnog kapelana i župnika u župi Budžak u Banjoj Luci. U večernjim satima 5. prosinca dočekali smo ih na zračnoj luci u Limi.

Biskup je sutradan posjetio svetište svete Ruže Limske i značajnije Crkve i institucije Crkve u Limi, a u večernjim satima i Hrvatski klub “Dubrovnik”.

Noć prije same proslave, 7. prosinca, u večernjim satima imali smo procesiju s likom Marije Pomoćnice Kršćana, te smo nakon procesije kip postavili u jednom od obližnjih parkova na uspomenu i na trajni spomen ove obljetnice.

Na samu svetkovinu Bezgrješnoga začeća BDM, 8. prosinca, bilo je veoma svečano. U jutarnjim satima mons. Vukšić je predslavio misno slavlje u generalnoj kući sestara “Canonesas de la Cruz” gdje je bila obnova redovničkih zavjeta. Tamo se susreo s časnom majkom s. Sarom Merino Trelles i sa sestrama generalne uprave i čestitao sestrama juniorkama na obnovi zavjeta i njihovom svjedočenju. Sestre na poseban način pomažu u pastoralnom djelovanju župe i vikarije na čemu smo im posebno zahvalni.

Svečana sveta Misa na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća bila je u podne, a predslavio ju je mons. dr. Tomo Vukšić, biskup, a u koncelebraciji su bili: biskup mons. Juan Carlos Vera Plasencia, vojni ordinarij u Peruu, župnik i vikar mons. Drago Balvanović, delegat za Hrvate u SAD-u i župnik u New Yorku, fra Nikola Pašalić, mons. Rafael Rétegui, župnik svetišta Gospe od Guadalupea u Limi, vojni kapelan vlč. Marijan Stojanović, vikar Marko Jukić i kombonijanac misionar p. Graciadio. Također na svetoj Misi su bili prisutni gradonačelnik gosp. Marco Alvarez sa suprugom Teresom, predsjednik Zajednice Hrvata “Dubrovnik” gosp. general Zednko Teply sa suprugom Lucianom, bivša ministrica i gradonačelnica s hrvatskim korijenima gđa. Luisa María Cuculiza Torre, mnogi uglednici iz društveno-političkoga i kulturnoga života, predstavnici sirotišta iz Ponte Piedre, iz drugih zajednica koje pomažemo i mnogi dobročinitelji naše zajednice i onih kojima smo tako i sami dobročinitelji.

U svečanoj procesiji biskupi, svećenici, ministranti i župljani u peruanskim i hrvatskim narodnim nošnjama ušli su u crkvu sv. Leopolda. Misno slavlje uzveličali su svojim pjevanjem i udruženi liturgijski zborovi župe i vikarije zajedno s mladima te se pjevalo i na španjolskom i na hrvatskom jeziku.

Mons. Vukšić je u propovijedi najprije čestitao mons. Balvanoviću i cijeloj zajednici na proslavi godišnjice i istaknuo najvažnije datume iz povijesti naše prisutnosti u ovoj prekrasnoj zemlji. U drugom dijelu svoje propovijedi biskup je protumačio Bezgrješno Začeće kao čudo Božje ljubavi i razlamajući svetopisamska čitanja tumačio koja je poruka svetkovine koju slavimo, da i mi budemo sveti i bezgrješni. U posljednjem dijelu propovijedi biskup je tumačio što je zapravo i Advent, vrijeme u kojem se nalazimo, i koja je njegova snaga i poruka. Mons. Vukšić nam je naglasio da Isus dolazi u svakom slavlju svete Mise ali i da će doći na kraju vremena kao milosrdni sudac. Biskup je svoju homiliju zaključio zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Leopolda.

Prije svečanog blagoslova, župnik mons. Balvanović zahvalio je biskupu Tomi i biskupu Juanu Carlosu i svim svećenicima na potpori i prisutnosti. Zatim su svoju čestitku uputili vojni ordinarij u Peruu mons. Vera Plasencia i delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u SAD-a, fra Nikola Pašalić. Na kraju svetog misnog slavlja vikar Marko Jukić pozvao je sve da završe našu devetnicu simbolično puštajući u nebo krunicu načinjenu od balona. Također je zahvalio svima na svim molitvama i dobročinstvima i naglasio da je danas također svečan dan jer će mons. Balvanoviću biti, nakon 30 godina rada u Peruu, uručeno državljanstvo Republike Peru.

Nakon misnog slavlja u župnoj dvorani uslijedio je svečani čin dodjele državljanstva i prisege na Sveta Evanđelja i Ustav Perua. Državljanstvo je dodijelio zbog zasluga mons. Balvanovića i potpisao sam predsjednik Perua, gosp. Pedro Pablo Kuczynski, a odluku o državljanstvu su uručili gosp. dr. Eduardo Sevilla Echevaria, načelnik ureda za Migracije i Unutrašnje poslove i gđa. dr. Roxana Aguila de Petrovic, generalni direktor Migracija Perua. Nakon svečanog čina i intoniranja himne uslijedilo je druženje i prigodni program kojeg su pripremile sestre s mladima. Također je izveden i poseban program folklora, plesova i pjesama iz Perua.

Biskup Tomo je 9. prosinca u pratnji svećenika posjetio hrvatski klub “Santa Clara” gdje se susreo s malom grupom naših iseljenika, od 10. do 12. prosinca biskup Tomo i vlč. Stojanović bili su u posjetu Cuscu i 13. prosinca su boravili u Limi posjetivši značajnije turističke znamenitosti grada Lime i Callaoa.

Zahvalni Bogu na ovoj divnoj obljetnici i na svemu blagoslovu kojeg smo primili idemo i dalje činiti dobro i biti na ponos mjesne Crkve iz koje smo došli i na ponos mjesne Crkve u kojoj djelujemo.