Katoličke škole i reforma školstva

Foto: Flickr.com

ZAGREB – Predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje požeški biskup Antun Škvorčević susreo se s voditeljem Ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Borisom Jokićem 2. ožujka u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Uz biskupa na susretu su sudjelovali i voditeljica Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole Ivana Petrak i predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević.

Biskup je upoznao voditelja Jokića s trenutačnim brojem i stanjem katoličkih škola u Republici Hrvatskoj te s nastojanjima oko uređenja njihova statusa i identiteta u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Istaknuo je kako je jedno od prvenstvenih pitanja izrada plana i programa katoličkih škola u kojem bi bili obvezni temeljni propisani predmeti, a ostale bi oblikovale same škole u skladu sa svojim identitetom. Spomenuo je kako to do sada nije učinjeno zbog toga što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u nastojanjima oko reforme školstva otvorilo raspravu o HNOS-u koji je trebao omogućiti 20 do 30 % slobodnoga oblikovanja školske satnice, ali je to zaustavljeno. Izrazio je mišljenje da je kurikularna reforma prigoda u kojoj je to moguće ostvariti te da dosadašnji rad Ekspertne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme i potpora koju dobiva i od mjerodavnoga ministarstva daje nadu u njezin uspjeh. Dodao je da katoličke škole nisu svjetonazorske, ideološki zatvorene ustanove, nego sustav utemeljen na kršćanskim vrijednostima koji svojom komplementarnom otvorenošću pridonosi raznolikosti i obogaćenju hrvatskoga odgoja i obrazovanja.

Voditelj Jokić predstavio je ono što je do sada učinjeno na kurikularnoj reformi i ustvrdio kako je modularnim putem, koji polazi od predmetne jezgre i slobodnih izbornih predmeta moguće oblikovati nekoliko modula katoličkih klasičnih gimnazija i drugih škola s njihovim specifičnostima i vlastitim identitetom. O prijedlogu kurikularne reforme otvorena je javna rasprava te se voditelj Jokić nada da će ona dobiti potrebnu potporu javnosti. Obostrano je izraženo zadovoljstvo susretom i dogovorena suradnja. Radna skupina Nacionalnog ureda za katoličke škole na temelju predloženih kurikularnih modula izradit će vlastiti koncept plana i programa, ugrađenog u opću kurikularnu reformu.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA