Za biskupa zaređen mons. Jure Bogdan

SPLIT – U splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u subotu, 27. veljače slavljena je Misa s obredom ređenja novoga vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.
U ulaznoj procesiji u crkvu su ušli izabranik mons. Jure Bogdan s dvojicom svećenika pratitelja. U pratnji mons. Bogdana bio je župnik sv. Marka u Makarskoj i kanonik Prvostolnog kaptola u Splitu mons. Pavao Banić, inače rodom iz Donjeg Doca kao i novi biskup. Mons. Banić je od tamo prvi svećenik poslije Drugoga svjetskog rata. Drugi pratitelj bio je vicerektor Hrvatskog Papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, svećenik Varaždinske biskupije vlč. Marko Đurin.
Uz glavnoga zareditelja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i suzareditelje, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i dosadašnjega vojnog biskupa Jurja Jezerinca, u koncelebraciji je bio i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskup Martin Vidović, riječki nadbiskup Ivan Devčić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, drugi hrvatski nadbiskupi i biskupi, kao i biskupi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Austrije, Slovenije i Slovačke. Tu su bili i svećenici pitomci Hrvatskoga papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu kojima je mons. Bogdan donedavno bio rektor, kao i predstavnici drugih papinskih rimskih zavoda, predstavnici drugih vojnih ordinarijata, direktor Međunarodnog vojnog hodočašća, te vojni i policijski kapelani, kao i ostali svećenici. Euharistijskom slavlju nazočili su predstavnici političkog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske, Dalmacije i grada Splita, kao i predstavnici rodnog mjesta biskupa Bogdana, te veleposlanici Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, kao i rodbina i prijatelji novoga biskupa.

Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Barišić je istaknuo da se “Crkva Božja u hrvatskom narodu danas radosno otvara i svečano slavi novi Božji dar za njezin rast”.

Nakon Službe riječi u kojoj je prvo čitanje pročitao komodor Predrag Stipanović, zapovjednik HRM, psalam pjevao prof. Ivan Bošnjak, drugo čitanje čitao je Jure Bogdan, nećak imenovanoga biskupa mons. Bogdana, te evanđelje don Ante Gabrilo, đakon, uslijedio je sam Obred ređenja. Puk predvođen zborom otpjevao je himan “O dođi Stvorče, Duše Svet”, a potom je glavnom zareditelju fra Marko Medo, TOR svećenik vojnog ordinarijata u RH predstavio izabranika.
Uslijedilo je čitanje Bule o imenovanju koju je pročitao nuncij Alessandro D’Errico. Bula datira od 30. studenoga 2015. kada je obznanjeno Papino imenovanje.

Nakon homilije nadbiskupa Marina Barišića, glavnog zareditelja, pred njim je izabranik mons. Jure Bogdan izrekao obećanja. Potom se izabranik prostro na tlo, a narod je pjevao litanije Svih Svetih predvođen bogoslovima Klementom Radosoljićem i Lovrom Juragom. Uslijedilo je polaganje ruku i molitva ređenja, pri čemu je izabranik kleknuo pred glavnoga zareditelja, koji je u tišini položio ruke na glavu izabranika, a potom su isto učinili i drugi biskupi u znak kolegijalnog čina cijeloga biskupskoga zbora koji prima novoga člana. Ujedno je to znak blagoslova i snage Duha Svetoga, ali i poruka “nisi sam, ja sam s tobom”, a biskup se otvara Duhu Svetom koji sve čini novim. Potom je glavni zareditelj položio otvoren evanđelistar nad glavu izabranika, te izmolio molitvu ređenja. U nastavku je svetim uljem krizmom u znaku križa pomazao glavu novozaređenom biskupu, te mu predao evanđelistar da evanđelje naviješta riječju i životom.

Nadbiskup Barišić je biskupu Bogdanu stavio prsten na ruku. Prsten s motivom starokršćanskog križa iz 6. st. koji je pronađen u Donjem Docu, dar je biskupove rodbine s očeve strane. Stavio mu je i mitru, koja je s misnicom i štolom dar rodbine novoga biskupa s majčine strane. Također novom biskupu je predan štap, inače dar obitelji, tj. braće i sestara novoga biskupa, a potom se novozaređeni biskup simbolično sjeo na stolac ispred oltara, a okupljeni su ga pozdravili pljeskom. Dok je zbor pjevao skladbu, nadahnutu geslom novozaređenog biskupa “Sve na veću slavu Božju”, biskup Bogdan je s glavnim zarediteljem, suzarediteljima, i s prisutnim biskupima razmijenio cjelov mira.

Nakon popričesne molitve, uime Hrvatske biskupske konferencije novome biskupu čestitao je njezin predsjednik zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te mons. Juraj Jezerinac, a na kraju se okupljenima obratio novi biskup mons. Jure Bogdan.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA