Za hvarskoga biskupa zaređen msgr. Petar Palić

HVAR – Središnji obred biskupskoga ređenja mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, započeo je obećanjem izabranika za biskupsku službu upućenom glavnome zareditelju nadbiskupu Želimiru Puljiću. U tijeku prostracije ređenika pred oltarom hvarske katedrale otpjevane su litanijske prošnje. Ređenik je, zatim, pristupio zareditelju nadbiskupu Puljiću koji je položio ruke izabraniku na glavu, nakon čega su to učinili suzareditelji: mons. Slobodan Štambuk, apostolski upravitelj mjesne Crkve, dubrovački biskup Mate Uzinić, te nadbiskupi i biskupi koji sudjeluju u slavlju biskupskoga posvećenja. U obredu ređenja nadbiskup Puljić položio je na glavu ređenika otvoreni evanđelistar za čega je izgovorena molitva ređenja.

U nastavku obreda mons. Paliću pomazana je glava uljem krizme koje je posvećeno na uskrsnu srijedu u hvarskoj župi Svetoga Duha u Vrbanju. Biskup Palić primio je, zatim, obilježja biskupske službe. Prsten postavljen na prstenjak desne ruke dar je vjernika Janjevaca, izrađen u zlatarni Dodić u Zagrebu. Mitra je dar župe sv. Ivana XXIII., pape, iz Zagreba, dok je pastirski štap dar svećenika Hvarske biskupije. Nadbiskup Puljić poveo je novozaređenoga biskupa do katedre gdje je uslijedila razmjena poljupca mira između biskupa Palića i nazočnoga episkopata.
Dosadašnji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk obratio se novozaređenom biskupu Petru Paliću, ohrabrujući ga na početku njegove službe svojim pjesničkim jezikom punim metafora i parafraziranja poznatih stihova. Prvo se obratio Bogu, moleći da ova biskupija ostane vjerna Njemu i njegovim planovima, da se ne izgubi nijedna kockica njene povijesti.

– Petre, hajmo loviti ljude! – podsjetio je Štambuk, dodavši kako ljude nije lako uloviti, te ga je potaknuo da “preuzme hrabro kormilo”, nabrojivši otoke Hvarske biskupije. Poželio mu je da se smiri more i da mu bude dobar vjetar, njemu, anđelu otoka Hvara, Brača i Visa.
– I ne zaboravi, ti si Petar i neka na toj vjeri počiva vjera naroda našega – ohrabrio ga je i potaknuo da baci mrežu i na desnu i na lijevu stranu.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr