U Kotoru svečano proslavljena svetkovina bl. Ozane Kotorke

Foto: http://www.kotorskabiskupija.me/

Kotor – Misama, molitvama i pjesmama pred tijelom blaženice koje se neraspadnuto čuva u kotorskoj crkvi Sv. Marije od Rijeke, svečano je 27. travnja proslavljena svetkovina bl. Ozane Kotorke, dominikanske trećoredice i suzaštitnice grada Kotora. Proslava je počela već rano ujutro, kada je u 6 sati slavljena prva Misa, nakon koje su uslijedile još dvije jutarnje Mise. Euharistiju u 10 sati predslavio je o. Nikola Mioč, OP, a propovijedao je mons. Srećko Majić, peraški župnik. Na Misi su bili prisutni dominikanski novaci, sestre dominikanke te brojni hodočasnici iz Dubrovnika, koji su došli u pratnji o. Mioča, potpriora dubrovačkog dominikanskog samostana. Pjevanje je animirala s. Dragica Kuštre.

Svečanu večernju pontifikalnu Misu predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić, a koncelebrirali su svećenici i đakon Kotorske biskupije, te mons. Lovro Cindori koji je došao s hodočasnicima iz Zagreba, o. Mihael M. Tolj, OP, i dr. fra Stipo Kljajić, superior samostana sv. Križa u Gružu. Na početku Mise, biskup je pozdravio sve hodočasnike iz Hrvatske i svih krajeva Kotorske biskupije, te goste koncelebrante. Započinjući propovijed, biskup Janjić pročitao je pozdrav zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, u kojem je poručio: “Sjećam se kako sam prije godinu dana nazočio lijepoj proslavi i znanstvenom skupu u Kotoru o bl. Ozani Kotorki. I već je godina proletjela, ali uspomene ne blijede. S tim mislima i prisjećanjem, pozdravljam tebe i tvoje suradnike, kao i sve koji će se večeras okupiti oko blaženice u crkvi Sv. Marije od Rijeke. S dragim sjećanjem šaljem pozdrave iz grada Sv. Stošije i želim blagoslovljen dan Ozanina godišnjega slavlja koje se događa u velikoj jubilarnoj obljetnici, osam stoljeća Dominikanskog reda. Svako dobro uz pozdrav u Gospodinu!”
Kotorski biskup još je jednom pozdravio sve hodočasnike, rekavši da je njihov dolazak u Zaljev svetaca ohrabrenje za sve koji u njemu žive, te osnaženje koje svjedoči kršćansku blizinu i zajedništvo. Govoreći o životu blažene Ozane, biskup je u homiliji podsjetio na njezino podrijetlo iz sela Relezi u Crnoj Gori, te na događaje iz njezina djetinjstva koji su je potakli da dođe u Kotor kako bi ondje našla Boga i cijeli svoj život posvetila službi Bogu kroz molitvu i pokoru. “U čemu je primjer naša blaženica? Ta trećoredica dominikanka rođena 1493. godine, koja je kao djevojčica tražila Boga (…) Ozana je prvi susret s Bogom imala u prirodi. I mi danas trebamo biti zadivljeni prirodom i stvorenjem, i promatrajući stvoreno počinjemo se pitati tko je sve stvorio? Odgovor nam se lagano otkriva u dubini naše duše. Gledajući ljepotu stvorene prirode, to nas poput Ozane može približiti Bogu.”

Biskup Janjić nadalje je podsjetio da se poput Ozane, moramo znati povući iz vreve i užurbanosti ovoga svijeta, kako bismo u tišini i osamljenosti mogli osluškivati Božje poticaje u vlastitom životu. Osobiti naglasak biskup je stavio na ispravnu izgradnju savjesti, bez koje je nemoguće istinski i cjelovito živjeti vjeru: “Duh bl. Ozane nam govori snažno i danas: odgajajte sebe iznutra, svoju savjest. Kada nađete Boga, naći ćete svoj oslonac u životu. S Bogom u životu nemate se razloga ičega bojati”.

Kotorski biskup osvrnuo se i na sadašnje stanje crkve Sv. Pavla, koja više nije u vlasništvu biskupije, a u kojoj se nalazila ćelija bl. Ozane – u njoj je provela najveći dio svoga života, zatvorena u strogoj pokori; te je izrazio nadu da će makar ta sobica – blaženičina ćelija, jednog dana ipak biti mjestom koje će u potpunosti biti posvećeno kotorskoj blaženici te će biti otvoreno za sve njezine štovatelje. Mons. Janjić zaključio je homiliju molitvom za obnovu vjere i savjesti upravljenom bl. Ozani.

Misa je završila molitvom pred neraspadnutim tijelom blaženice i cjelivanjem njezinih relikvija. Euharistijsko slavlje uveličao je zbor kotorske katedrale pod ravnanjem prof. Andree Orlando, dok je za orguljama bio Kristijan Bojović.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA