Mons. Milan Stipić novi biskup Križevačke eparhije

Na blagdan Rođenja presvete Bogorodice, 8. rujna 2020. godine, Sveta Stolica objavila je da je sveti otac Franjo imenovao protojereja stavrofora Milana Stipića, dosadašnjega apostolskoga administratora sede vacante biskupom grkokatoličke Križevačke eparhije. Vijest je istovremeno objavljena u 12 sati u Rimu i u Križevcima, u Konzistorijalnoj dvorani biskupske rezidencije, gdje je u nazočnosti mons. Milana Stipića, o. Livija Marijana, eparhijskog kancelara i o. Mihajla Simunovića, katedralnog župnika vijest priopćio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. U 12 sati prozvonila su zvona Katedrale Presvete Trojice i odsluženo zahvalno bogoslužje (Blagodarenije).
Otac Milan Stipić, rođen je 28. prosinca. 1978. godine u Bosanskom Novom, BIH, od oca Vladislava i majke Vesne, rođene Oljača. Odrastao je u Lipiku gdje je kršten u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku. U vrijeme rata s obitelji je kao prognanik boravio u Zagrebu i Čazmi. Godine 1993. upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te boravi u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati. Maturirao je 1997. godine i upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 2003. godine iz Ekumenske teologije kod profesora dr. o. Jure Zečevića s temom „Povijest Grkokatoličke Crkve na prostoru bivše Jugoslavije“.
Svećeničku formaciju stekao je u Grkokatoličkom sjemeništu na Gornjem Gradu u Zagrebu. Kao student boravio je određeno vrijeme u Ukrajini, u samostanima otaca Bazilijanaca i otaca Studita, gdje se bolje upoznao s duhovno-liturgijskom baštinom Istočne Crkve te učio ukrajinski i ruski jezik. Za vrijeme studija bio je aktivan u organiziranju ekumenskih događaja u Hrvatskoj i izgradnji dobrih odnosa s drugim kršćanskim Crkvama i zajednicama.
Za đakona je rukopoložen 8. studenog 2002. u konkatedrali svetog Ćirila i Metoda u Zagrebu. Đakonsku službu proveo je na liturgijskim slavljima uz pokojnog križevačkog vladiku Slavomira Miklovša. Kao đakon je aktivno sudjelovao u organizaciji dočeka pape sv. Ivana Pavla II. za njegova pohoda Osijeku i Banjoj Luci.
Rukopoložen je za svećenika Križevačke eparhije po rukama vladike Slavomira Miklovša, na blagdan svetoga apostola Luke, 18. listopada 2003. godine u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu kao župnik žumberačkih grkokatoličkih župa Kašt (do 2009.) i Radatovići (do 2012.).
Godine 2007. dobio je naslov protojereja. Godine 2012. preuzima novoutemeljenu grkokatoličku župu i pastoralni centar Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, gdje uz plodan pastoralni rad gradi novi župni stan i uređuje nedovršenu crkvu. Godine 2013. organizira svečanost prijenosa dijela moći sv. Šimuna Bogoprimca iz Zadra, koje je jaskanskoj grkokatoličkoj župi od strane Zadarske nadbiskupije dodijeljeno na trajno čuvanje. U međuvremenu, od 2007. godine preuzima pastoralnu skrb za vjernike dalmatinskih grkokatoličkih župa kao redoviti dušobrižnik i voditelj Dalmatinskog grkokatoličkog vikarijata, obnavljajući liturgijski život vjernika u Splitu, Kričkama i drugdje. U Kričkama vodi obnovu ratom porušenog župnog dvora i grkokatoličke župne crkve Pokrova presvete Bogorodice, koja je u više navrata rušena i spaljivana te utemeljuje muški manastir. U Dalmaciji i Jastrebarskom organizira više vjersko-kulturnih događanja te povremeno pomaže u pastoralnom radu rimokatoličkim župnicima.
Služi se engleskim, ukrajinskim i ruskim jezikom te dobro poznaje crkvenoslavenski jezik i bizantsku liturgijsku baštinu. Po narodnosti je Hrvat.
Dana 18. ožujka 2019. godine Sveti Otac Franjo imenovao ga je apostolskim administratorom Križevačke eparhije sede vacante. Svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održano je na svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine u nazočnosti umirovljenoga vladike Nikole Kekića, Josipa kardinala Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolite, mons. Želimira Puljića, zadarskoga nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, brojnih hrvatskih biskupa, klera i vjernika Križevačke eparhije.
Uz brojne pastoralne pohode diljem Križevačke eparhije tijekom upravljanja eparhijom kao apostolski administrator, mons. Stipić je u lipnju 2020., u dogovoru sa Svetom Stolicom, vratio sjedište Križevačke eparhije u Križevce.
Mons. Milan Stipić uzet će za geslo svoga biskupskog služenja riječi Psalma 117 (118), 17: „Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja“.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA