Papa Franjo imenovao mons. Petra Rajiča apostolskim nuncijem u Italiji i San Marinu

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u ponedjeljak, 11. ožujka 2024., da je papa Franjo imenovao mons. Petra Antuna Rajiča apostolskim nuncijem u Talijanskoj Republici i Republici San Marinu.
Nadbiskup Rajič na službi nuncija u Italiji i San Marinu naslijedio je kardinala Paula Emila Tscherriga (77), kojega je Sveti Otac prošle godine uvrstio u Kardinalski zbor.
Mons. Petar Antun Rajič rođen je hrvatskoj obitelji u Torontu 1959. godine, od oca Liberana i majke Dominike rođ. Mustapić.
Za prezbitera je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla 1987. godine u mostarskoj katedrali, na naslov Trebinjsko-mrkanske biskupije.
Nakon što je dvije godine (1987.–1989) djelovao kao župni vikar u Torontu, otišao je u Rim gdje je (1989.–1991.) boravio u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. U Rimu je pohađao Papinsku akademiju za spremanje diplomata. Na Papinskom lateranskom sveučilištu stekao je doktorat iz područja kanonskog prava 1993. godine. Iste godine stupio je u diplomatsku službu Svete Stolice.
Osim engleskoga i hrvatskoga mons. Rajič govori francuski, talijanski, španjolski jezik.
Obnašao je službu tajnika u papinskim predstavništvima u Iranu (1993.–1996.) te Litvi, Estoniji i Latviji (1996.–1998.). Također je bio tajnik zamjenika Državnoga tajnika Svete Stolice mons. Giovannija Battiste Rea. Od 2003. je kao komornik ili dvorski prelat u Prefekturi Papinskoga doma sudjelovao u organizaciji općih i privatnih audijencija Svetog Oca.
Papa Benedikt XVI. ga je 2. prosinca 2009. imenovao naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Državi Kuvajtu, Kraljevini Bahreinu i Državi Kataru te istodobno apostolskim predstavnikom na Arapskom poluotoku. Za biskupa ga je 23. siječnja 2010. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje zaredio tadašnji državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.
Imenovan je apostolskim nuncijem u Republici Jemenu te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 27. ožujka 2010., a 15. lipnja 2015. papa Franjo imenuje ga apostolskim nuncijem u Republici Angoli i Demokratskoj Republici Svetom Tomi i Prinsipeu. Do imenovanja nuncijem u Italiji i San Marinu je od 15. lipnja 2019. bio apostolski nuncij u Republici Litvi, a od 6. kolovoza iste godine i u Republici Estoniji i Republici Latviji.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA