Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je istaknute pojedince i ustanove Katoličke Crkve

Foto: IKA

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je široki spektar pojedinaca i ustanova koji svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije našeg društva kao i onima koji žive izvan granica Republike Hrvatske u utorak, 4. veljače.

Prema njezinim riječima, odlikovane su osobe koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

“Čuvarima vjere i duhovnosti zahvaljujemo na svemu što čine u skrbi za čovjeka, za promidžbu humanosti i milosrđa, kao i svim ljudima koji svojim volonterskim radom promiču u svojim sredinama dobrotu i razumijevanje, toliko potrebne današnjem svijetu”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata Grabar-Kitarović odlikovala je župnika središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadiju Pranjića.

Zahvalivši se u ime svih dobitnika priznanja mons. Pranjić rekao je kako mu je teško govoriti kad se sjeti svog kraja u kojem je najveći broj poginulih i nestalih.

Mons. Tadija Pranjić

“Ni u jednom trenutku Katolička Crkva nije imala dileme, kao što je radila kroz cijelu povijest, te nije ostavila svoj narod. Znali smo svoju dužnost. Nismo uzeli oružje nego smo bili njihova najveća duhovna pomoć. Ubrzo kad je stigla elitna, snažna i moralna vojska bili smo im i najdraži gosti obilazeći rovove i po dani i noći ispovijedajući i dijeleći pričest”, poručio je mons. Pranjić.

Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića, za osobite zasluge u razvoju i promicanju crkvene i nacionalne povijesti u Republici Hrvatskoj i svijetu Grabar-Kitarović dodijelila je posmrtno akademiku fr. Franji Šanjeku, a odlikovanje je preuzeo provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr Slavko Slišković.

Fr Slavko Slišković

“Akademik Šanjek imao je važnu ulogu u ponovnoj integraciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a jednako tako i svojim radom na raznim fakultetima splitskog i riječkog te stranim sveučilištima. Ostavio je neizbrisiv trag u povijesti jer je istraživao i predavao cijeli život”, istaknuo je fr. Slavko Slišković.

Predsjednica Republike Hrvatske je Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske države te stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda, posmrtno odlikovala dr. sc. fr Nedjeljka Dominika Barača i dr. sc. fr Antu Hijacinta Boškovića, a odlikovanja je preuzeo fr Anto Gavrić.

Fr. Anto Gavrić

“Drago mi je da mogu primiti odlikovanja za dvojicu dominikanaca koji su obilježili vrijeme u kojem su živjeli, jedna hrabrost i ljubav prema istini koja ih je puno koštala. Godinama su već zaboravljeni, ali lijepo je da ih se ovim odlikovanjem izvadilo iz zaborava”, poručio je fr. Anto Gavrić.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u karitativno-humanitarnom radu i razvoju nacionalne kulturno-vjerske djelatnosti, dodijeljena je Domu hrvatskih hodočasnika “Bl. Ivan Merz” u Rimu, a Povelju je preuzeo idejni začetnik i utemeljitelj Doma prof. dr. sc. Božidar Nagy.

Prof. dr. sc. Božidar Nagy

“Ovo odlikovanje hrvatske predsjednice znači svima nama okupljenima oko Doma hrvatskih hodočasnika sada već gotovo 35 godina. U prvom redu htio bih da je ovo priznanje našem odboru koji je ustanovljen 1986. godine u Rimu sastavljenom od svećenika, redovnika i redovnica koji smo krenuli s tom idejom da se ostvari gostinjac za hrvatske hodočasnike. Prvi koji je o tom projektu bio obaviješten je danas sveti papa Ivan Pavao II. na Božić 1985. godine. Odmah je dao svoj blagoslov i prvi novčani prilog za budući hodočasnički dom. Upisan je kao broj 1. kao prvi dobrotvor. Ovo priznanje je priznanje svim dobrotvorima te svima koji se nalaze u odboru, volonterima i hodočasnicima”, istaknuo je Nagy.

Maestro don Dragan Filipović odlikovan je pak Redom hrvatskog pletera za kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Don Dragan Filipović

“Ova nagrada je koliko moja toliko i članova svih zborova i klapa koje sam vodio i vodim. Jedno bez drugog ne bi išlo. Ja sam to radio zbog njih jer su oni imali volje pjevati i svirati”, poručio je don Dragan Filipović.

Na temelju članka 98. stavka 5. Ustava Republike Hrvatske  i članaka 2., 3. i 11. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, Grabar-Kitarović odlikovala je ove pojedince i ustanove: umirovljenog generala-pukovnika Ivana Čermaka, Gorana Ivaniševića, prof. dr. sc. Krešimira Rotima, Blaženku Milić, Mihovila-Bogoslava Matkovića, Antuna Barakovića i Palminu Poljak, prof. dr. sc. Stjepana Krasića, Eriku Milutin Diller, Petra Gudelja, Mirelu Hutinec, prof. dr. sc. Juru Šimovića, prof. dr. sc. Antu Bajo, prof. dr. sc. Antu Čovića, prof. dr. sc. Borisa Dželaliju, Branka Ivankovića, Ivana Kvesića, Tina Srbića, Branislava Tušeka, Dinu Levačić, Nadicu Barun, Jadranku Brljak, prof. dr. Darija Cebića, Ivana Glibotu, dr. sc. Agnesu Prodan, Marina Sabolovića, Emina Sarajlića te Međunarodni festival čipke – Lepoglava, Đakovačke vezove, Filmski festival “Dani hrvatskog filma Orašje”, Hrvatsko pjevačko društvo Danica, Hrvatski pučki orkestar Gradska glazba Imotski, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, Radio Dux, Katedru za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu i Hrvatsko kulturno društvo “Veseli Gradišćanci”.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA