Susret sa sestrama koje djeluju u zdravstvu, socijalnoj službi i ustanovama za predškolski odgoj

Foto: http://mostar.ssfcr.org

MOSTAR – U subotu, 10. studenoga 2018., u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju održan je redoviti godišnji susret provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina sa sestrama koje djeluju u zdravstvu, socijalnoj službi i ustanovama za predškolski odgoj. Okvirna tema susreta bila je geslo Jubileja Družbe “Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite njemu u poniznosti”. Sudjelovalo je dvadesetak sestara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Na samom početku susreta, nakon uvodne molitve, s. Zdenka pozdravila je nazočne sestre izražavajući im dobrodošlicu i zahvalnost za prisutnost, dobru riječ, ljudsko ophođenje na mjestima čovjekove bijede, bolesti, u susretu s bitnim pitanjima života kao i na mjestima zdravog odrastanja djece i mladih, u služenju onima koji su upućeni na druge, koji imaju potrebu za uslužnošću i dobrotom, ohrabrenjem i utjehom. Pozivajući se na Godinu jubileja s. Zdenka kazala je kako opetovani poticaji Vrhovne uprave o 150. obljetnici Družbe i nas stavljaju pred pitanja na koja ćemo i na ovom susretu kušati odgovoriti: Tko sam zapravo ja? Što od mene očekuju oni kojima služim u svakodnevici? Koji smisao ima naš život u Crkvi i svijetu? Što meni osobno, u mom služenju u bolnici, bolesnim sestrama, djeci u vrtiću ili sirotištu znači ova obljetnica Družbe? U čemu i kako možemo ostvariti njezin program izražen geslom “Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite njemu u poniznosti”?
Predavanje na temu “Ja – tko sam ja” pripremila je s. Jelenka Puljić. Transakcijskom analizom obradila je psihološku strukturu čovjeka govoreći o psihološkim procesima koji se odvijaju unutar njega, a koji se odrazuju u čovjekovu ponašanju prema sebi, prema drugima, svijetu i prema Bogu. Nakon podrobne transakcijske analize tri ego stanja i četiri životne pozicije s. Jelenka je govorila o načinu formiranja identiteta i o stupnjevima duhovnog identiteta te zaključila da izgradnja duhovnog identiteta nije moguća bez molitve. Molitva kao predanje čini čovjeka tihim, čini ga djetetom, čini ga objektivnim. Čovjek raste u onoj mjeri u kojoj je sposoban moliti.
Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je fra Ante Marić.
Nakon objeda uslijedio je rad u skupinama na predložena pitanja, a po završetku sudionice su u plenumu iznijele svoja razmišljanja i zaključke.

Izvor: Crkva na kamenu/http://mostar.ssfcr.org