Završen XVI. međunarodni simpozij crkvenih pravnika u Sarajevu

Foto: KTA

SARAJEVO – Međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika, koji se na temu Upravljanje vremenitim dobrima prema zakonima Crkve odvijao u Sarajevu, zaključen je 7. listopada 2023.
Nakon svečanog otvaranja, prvog dana Simpozija održana su predavanja: Temeljni principi kanonskog uređenja o upravljanju crkvenim dobrima (dr. sc. Slavko Zec, Rijeka); Razine i subjekti upravljanja stečenim stvarima (dr. sc. Ilija Dogan, Đakovo); Uspostava posebnih ustanova za upravljanje crkvenim dobrima (dr. sc. Marko Martić, Rim); Dužnosti i mjerodavnosti ordinarija pri upravljanju crkvenim dobrima (dr. sc. Ilija Marković, Sarajevo); Zadaće ekonoma, ekonomskog vijeća i revizora u (nad)biskupiji (mr. sc. Gregor Rogelj, Ljubljana), izvijestili su iz Hrvatskoga kanonističkog društva.
U poslijepodnevnim satima sudionici Simpozija obišli su Sarajevo i prvi dan zaključili euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova što ga je predvodio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. Uvodeći u euharistijsko slavlje, mons. Vukšić podsjetio je da pravo uvijek treba biti u službi pravde, a pravda u službi ljubavi. Osvrćući se na svetopisamske tekstove, mons. Vukšić je u prigodnoj homiliji podsjetio da se Isus poistovjećuje sa siromasima, bolesnima, sužnjima, odnosno sa svakim čovjekom u potrebi što se vrlo često naglašava, ali također se poistovjećuje s aktivnim i autentičnim svjedocima Evanđelja, s učenicima koji vrše ono što on od njih očekuje i za što ih šalje, što nije jednako često naglašeno. Istaknuo je da su Isusovi učenici pozvani živjeti, naviještati i svjedočiti njegov mir, a „mir Isusov je mir u čovjekovoj savjesti, mir duše i djelovanja koji proizlaze iz usklađenih ljudskih nakana s Božjom voljom i njegovim zakonima“. Svima okupljenima na Simpoziju zahvalio je što su svojim sudjelovanjem pomogli „da se ponovi istina o svrhama crkvenih dobara i da se njezina praksa ojača“ te potaknuli da se dogodi obraćenje „gdje eventualno postoje drukčije navike i ponašanja s crkvenim dobrima“.
Tijekom drugoga dana Simpozija održana su predavanja: Redovito, izvanredno i upravljanje od veće važnosti (dr. sc. Želimir Žuljević, Požega); Zadaće i obveze upravitelja crkvenim dobrima (dr. sc. Marija Džinić, Zagreb); Upravljanje dobrima redovničkih ustanova i družbi apostolskog života (dr. sc. Ratko Radišić, Zagreb); Redovito upravljanje župnim dobrima (mr. sc. Pero Miličević, Mostar); Odgovornost upravitelja crkvenih dobara i odgovornost pravne osobe (mr. sc. Marko Čubelić, Požega); Kažnjiva djela protiv upravljanja crkvenim dobrima (dr. sc. Šimo Ivelj, Sarajevo); Nadoknada štete nastale nezakonitim upravljanjem crkvenim dobrima (mr. sc. Ante Rako, Split).
Simpozij je zaključen završnom raspravom u kojoj se potvrdila aktualnost izabrane teme ovogodišnjeg Simpozija jer se u svakodnevnom životu pojedine (nad)biskupije i redovničke zajednice pojavljuju nova pitanja glede materijalnih dobara Crkve, odnosno poglavito glede upravljanja crkvenim dobrima.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA