Misom i blagoslovom spomenika Pieta proslavljen blagdan sv. Josipa Radnika na Groblju mira

Foto: https://goranci.blogspot.com/

BILE (grobljemira.info) – Misu u prigodi naslovnika crkve svetog Josipa Radnika na Groblju mira na Bilima u župi Goranci, u ponedjeljak 1. svibnja predvodio je fra Marinko Šakota, bivši međugorski župnik uz sumisništvo fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” te ostale svećenike.

Prije početka misnog slavlja fra Marinko Šakota je blagoslovio novopostavljeni kip Pieta ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo.

Kip je djelo hrvatskog umjetnika Ilije Skočibušića, izljev je rađen u „Ljevaonici umjetnina Jurkić“ u Donjoj Tramošnici, dok je idejno rješenje za postolje osmislio arhitekt Josip Ledić.

„Isus je umro razapet na križu, ali je svojim rukama zagrlio čitav svijet, u čemu mu pomaže Gospa te je uskrsnuo pozivajući svakoga od nas u uskrsni život s njim“, naglasio je fra Miljenko Stojić.

Kip Pieta je dar prijatelja i dobročinitelja Nedjeljka Milićevića, koji je već prije nekoliko godina za Groblje mira darovao crkvena zvona. Budući da nije mogao doći iz San Francisca, u njegovo ime pokraj kipa cvijeće je položio Ivan Vrljić Kinez, hrvatski branitelj podrijetlom iz obitelji darovatelja, a nakon toga slijedio je blagoslov kipa i misa.

Na misi je pjevao zbor Župe svetog Ivana Krstitelja iz Knešpolja pod vodstvom profesora Marka Salavarde, a bili su nazočni predstavnici Udruge Mir International, predstavnici Odjela za drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora, kao i predstavnici Općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća te brojni puk Božji.

Crkvu svetog Josipa Radnika blagoslovio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima 2016.

Predvodeći misno slavlje fra Marinko Šakota posebno je istaknuo „da nikad ne smijemo zaboraviti ono što je bilo prije nas.“

„Biblija nas uči da se sjetimo da nije sve počelo s nama, već prije nas je Bog stvorio sve, djelovao u našoj povijesti te nas oslobodio ropstva. Ljudi koji su žrtvovali sebe da bi mi danas imali slobodu, oni nikad ne smiju biti zaboravljeni, jer da su naši preci zaboravljali žrtvu našeg naroda danas mi u sebi ne bismo imali žara da branimo našu domovinu u Domovinskom ratu. Dostojno je i pravedno je sjetiti se i zahvaliti. Prva pravednost je zahvaliti za ono što je bilo prije nas. Zaborav dobra je grijeh, a ako smo nezahvalni onda žrtva naših predaka nema smisla“, naglasio je fra Marinko.

Posebno se dotaknuo povijesti hrvatskog naroda naglasivši kako je „potrebno više istraživati našu prošlost, žrtvu našeg naroda kako bismo bili pravedni i zahvalni prema ljudima koji su nas branili, koji su izgubili živote za naš narod.“ Pritom je obrazložio kako nije uvijek sve onako kako se čini, misleći pri tome kako nije uvijek vjerodostojna ta granica između dvije strane, između dobra i zla, a na samom kraju propovijedi svima je uputio želju da se u svakome probudi zahvalnost prema Bogu i ljudima.

Na koncu misnog slavlja fra Miljenko Stojić je zahvalio svim svećenicima, pjevačima, svima ostalim nazočnima te posebno propovjedniku fra Marinku. Fra Miljenko Stojić je okupljenima prenio pozdrave mjesnog biskupa Petra Palića, a zatim je misno slavlje završeno blagoslovom fra Marinka Šakote.

Tim misnim slavljem počinju događanja na Groblju mira kroz ovu godinu, objavljeno je na mrežnoj stranici grobljemira.info.

Izvor: grobljemira.info