Župnim uredima hercegovačkih biskupija

Okružnica prigodom biskupijskoga hodočašća na grob bl. Alojzija Stepinca

Foto: svjetlo-vjere.com

Mostarsko-Duvanjska i Trebinjsko-Mrkanska biskupija
BISKUPSKI ORDINARIJAT MOSTAR
Ulica nadbiskupa Čule bb., pp. 54 – 88000 Mostar
(tel. ++387/36/334-050; fax: 334-080; e-mail: cbismo@gmail.com)

 

Mostar, Stepinčevo, 10. veljače 2018.
Prot.: 121/2018.

Velika nam djela učini Svesilni

Kada Bog želi pokazati naklonost prema nekom narodu, onda čudesno uzvisuje prijatelje svoje u tome narodu. Mi tu Božju ljubav vidimo u bl. Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu i mučeniku za Krista i jedinstvo Crkve. O njegovoj duhovnoj snazi, moralnoj vertikali, svećeničkoj veličini svoj je sud Crkva izrazila 1934. kada ga je, nakon tri i pol godine prezbiterstva, u njegovoj 36. godini života, izabrala za nadbiskupa koadjutora najveće biskupije u Hrvata, rezidencijalnim nadbiskupom, 1937., stožernikom – kardinalom, 1953. i proglasila ga blaženim i mučenikom, 1998. Papa Benedikt XVI. u pobudnici Verbum Domini, br. 48, 2010. uvrstio ga je među šesnaestoricu uzornih ostvaritelja Evanđelja u dvotisućljetnoj povijesti Crkve.

U prigodi 120. obljetnice rođenja – Krašić, 8. V. 1898. i 20. obljetnice beatifikacije, Marija Bistrica, 3. X. 1998. – hrvatski su biskupi na jesenjem zasjedanju u Zagrebu prošle godine dali inicijativu da se u ovom dvostrukom Blaženikovu jubileju upriliče biskupijska hodočašća na grob bl. Alojzija, „mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja“.

Vjernici hercegovačkih biskupija kroz sve vrijeme od Blaženikove smrti – Krašić, 10. II. 1960. – proživljavaju duhovno zajedništvo s bl. Alojzijem, prepoznavajući u njemu jedan od najsvjetlijih izraza duhovne veličine u katoličkih Hrvata. Vjerujemo da nema svećenika i vjernika iz ovih biskupija koji se našao u Zagrebu, a da nije pohodio i katedralu, pomolio se na Stepinčevu grobu i osjetio potreban unutarnji mir i duhovnu snagu.

Stoga, dok vjernički očekujemo njegovu kanonizaciju i za to se molimo i „u Tebe se, Gospodine, uzdamo“, smatramo da je ovo hodočašće na grob bl. Alojzija izniman Božji dar:

– da još jednom, osobno i kao župna i biskupijska zajednica, zahvalimo Presvetomu Trojstvu na daru bl. Alojzija, i na tolikim svjedocima vjere i domoljublja;

– da se, očišćeni u sakramentnoj ispovijedi i nahranjeni s euharistijskoga stola, napunimo potrebnom duhovnom snagom za svladavanje nemalih kušnji našega vremena;

– da potvrdimo i izmolimo dar crkvenoga jedinstva na biskupijskoj i nacionalnoj razini kao i na razini cijele Crkve; jedinstva koje je bl. Alojziju bilo toliko sveto i koje je vlastitim životom branio te s pravom i nazvan „mučenikom za Crkvu – jedinstvo i zajedništvo sa Svetim Ocem“;

– da potvrdimo da znamo procijeniti pravu vrijednost velikana svoje povijesti i vlastito opredjeljenje da ih na tom putu nasljedujemo.

Hodočasnički molitveni program započet ćemo, in nomine Domini, organizirano, zajedničkim pokorničkim bogoslužjem u zagrebačkoj prvostolnici, u subotu 3. ožujka u 10.30 sati, nakon čega će biti mogućnost osobne sv. ispovijedi i osobne pobožnosti na Blaženikovu grobu. U 11.30 slavit ćemo svečanu sv. Misu u čast Blaženika.

Stoga ovim još jednom pozivam sve vjernike Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i one koji su se iz raznih životnih razloga iselili – posebno one nastanjene u Zagrebu – da se priključe ovomu našem zajedničkom hodočašću vjere, ljubavi, odanosti i zahvalnosti. Prijave hodočasnika iz Hercegovine primaju se u župnim uredima.

Svim hodočasnicima želimo blagoslovljen put ispunjen radošću i snagom, a svim vjernicima sretan korizmeni hod prema proslavi Kristova Uskrsnuća.

†  Ratko Perić, biskup

Izvor: Crkva na kamenu