Otkriven spomenik pripadnicima Druge bojne rudničke

MOSTAR – U mostarskom naselju Rudnik 21. siječnja održana je svečanost otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima II. bojne Rudničke, čijih je 36 pripadnika dalo svoje živote za obranu ovih prostora. Svečanom događaju nazočili su obitelji poginulih, predstavnici veterana i dragovoljaca Domovinskoga rata, bivši pripadnici te bojne, predstavnici grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih, a blagoslovio ga je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

“Na ovom mjestu gdje je nekada bilo rudarsko okno i gdje su vrijedni rudari kopali ugljen i desetljećima hranili i odgajali generacije jednako vrijednih i poštenih ljudi, prije četvrt stoljeća nastala je II. bojna Rudnička. U njezinu sastavu bili su najbolji sinovi i muževi s područja Rudnika, Orlaca, Vihovića, Centra 2, Avenije, Splitske, Vrapčića i drugih dijelova Mostara i šire. Druga bojna Rudnička sudjelovala je u mnogim bitkama u Domovinskome ratu diljem Hrvatske zajednice Herceg-Bosne do prestanka rata 1995. Na žalost, u tim borbama stradali su brojni pripadnici Druge bojne. Mi smo tu danas da otkrijemo spomen obilježje i na poseban način s dužnim pijetetom sjetimo se onih koji su stali i pali u obranu doma i domovine”, kazao je zapovjednik II. bojne Rudničke Mile Puljić.

Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo pozdravio je nazočne te iskoristio prigodu te podsjetio da je II. bojna zaslužila počasno mjesto u HVO-u i Domovinskome ratu. Međutim, naglasio je: “Kako onda, tako i danas, stavljaju nam teške križeve i jarmove na pleća naših branitelja, stavljaju nam optužnice i montirane procese. I ovom prigodom dižem glas protiv onih koji svetu borbu za opstojnost hrvatskoga naroda kriminaliziraju i krivotvore povijest.”

“Danas je trenutak kada ja u ime građana Grada Mostara i u svoje osobno ime moram zahvaliti hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskoga rata koji su omogućili da danas ovdje stojimo. Uistinu je poseban osjećaj staviti ovdje pored ovog spomen-obilježja”, istaknuo gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Spomenik u mostarskom naselju Rudnik radila je tvrtka Vilamont iz Jablanice, a a izgradnju spomen obilježja na Rudniku utrošeno je oko 40.000 KM. Autor idejnog rješenja spomenika Dario Pehar naglasio je da spomenik predstavlja simbol mira i poruku da na ovim prostorima nikad više ne dođe do rata.